Περιβόλι: Το ξακουστό βλαχοχώρι της Πίνδου με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά

Το γραφικό Περιβόλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.280 μ. στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, πιο συγκεκριμένα στο όρος Λύγκος με υψηλότερη κορυφή του το Αυγό, στα όρια ΜακεδονίαςΗπείρου και σε απόσταση 45 χλμ. από τη πόλη των Γρεβενών.

Οι κάτοικοι είναι στο σύνολό τους Βλάχοι και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία (12 χιλιάδες αιγοπρόβατα, που μαζεύονται κάθε χρόνο από τα χειμαδιά) και την υλοτομία. Από το αιγοπρόβειο γάλα παράγονται παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα φέτα, κεφαλοτύρι, βούτυρο και μυζήθρα. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και η ξυλεία της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην περιοχή ο οικοτουρισμός. Από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου, το χωριό μαζεύει πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και πολλοί Τρικαλινοί και μετατρέπεται σε μια μικρή πολιτεία (μέχρι και 5.000 παραθεριστές τον Αύγουστο).

Στο Περιβόλι ανήκει και η περίφημη Βάλια Κάλντα, αυτό το ζωντανό κύτταρο φυσικής και απαράμιλλης ομορφιάς, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ονομαστό είναι το χωριό και για τις παραδόσεις του, με χορούς, τραγούδια και πανηγύρια, που είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.