Περισσότερο σεξ, καλύτερη μνήμη

Οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Archives of Sexual Behaviour, καθώς η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα στη μέση ηλικία φαίνεται να συνδέεται με βελτιωμένη μνήμη.

Ο Mark Allen, λέκτορας στη Σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wollongong στην Αυστραλία, πραγματοποίησε την έρευνα σε 6.016 άτομα, τα οποία ήταν άνω των 50 ετών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 2.672 άνδρες και 3.344 γυναίκες και αφορούσαν διάφορες πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της διατροφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεστ μνήμης σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, ώστε να μπορέσει ο Allen να συγκρίνει τα αποτελέσματα.

Ο καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν σημάδια απώλειας μνήμης με τον καιρό, εκείνοι που βρίσκονταν σε πιο σεξουαλικές και στενές σχέσεις ήταν σε θέση να αποδώσουν καλύτερα στα τεστ μνήμης. Αυτό αποδεικνύει ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το συχνό σεξ θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της μνήμης. Ωστόσο, η αντίληψη ότι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά της μνήμης μακροπρόθεσμα, αποδείχθηκε αβάσιμη.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την πειραματική έρευνα που έχει διαπιστώσει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα βελτιώνει τη μνήμη σε μη ανθρώπινα ζώα», ανέφερε η μελέτη στα συμπέρασματά της. «Συνιστάται περαιτέρω έρευνα με τη χρήση μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων και εναλλακτικών μέτρων ενάντια στη γνωστική παρακμή».

Το 2016, μια μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά υποστήριξε ότι οι γυναίκες που κάνουν περισσότερο σεξ έχουν καλύτερη μνήμη. Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη μνήμη και το νευρικό συστήμα.

iatrikanews.gr