Περιποίηση δέρματος μετά το ηλιακό έγκαυμα

Η φροντίδα του δέρματός σας μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες.

Ωστόσο, αν η πρώτη σας ενέργεια, όταν πάθετε ηλιακό έγκαυμα είναι να αγοράσετε αμέσως και να βάλετε μια after sun κρέμα, τότε ίσως να μην κάνετε το καλύτερο δυνατό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εφαρμογή τέτοιων προϊόντων δεν ενδείκνυται, αν έχετε καεί από τον ήλιο –η χρήση τους είναι για περιποίηση του δέρματος που δεν έχει υποστεί βλάβη- και θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τα συστατικά τους.

«Οι after sun κρέμες τείνουν να έχουν πλούσιες, παχιές συνθέσεις που περιέχουν έλαια, τα οποία δημιουργούν ένα μαλακό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος που παγιδεύει τη θερμότητα στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας και επιδεινώνει τη φλεγμονή και την αίσθηση καψίματος», εξηγεί η Michaella Bolder, ειδική στην περιποίηση του δέρματος. «Επιπλέον, πολλές περιέχουν χημικές ουσίες και / ή άρωμα, συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το ταλαιπωρημένο δέρμα».

Αντίθετα, η αλόη βέρα είναι μια καλύτερη πρόταση, λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων, όπως εξηγεί η Lorraine Shrivener, διευθύντρια του Eden Skin Clinics: «Δροσίζει άμεσα το δέρμα και είναι ένας σταθερός σύμμαχος στη φροντίδα του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο».

Σύμφωνα με την κ. Shrivener, η αλόη βέρα είναι πιο ισχυρή όταν ως καθαρό, διαυγές gel. Ενώ τα gel επιτρέπουν τη διαφυγή θερμότητας από το δέρμα, οι πιο παχιές κρέμες που έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν την υγρασία του δέρματος, ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερη ενυδάτωση, θα μπορούσαν να παγιδεύουν τη θερμότητα μέσα στο δέρμα μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Ross Perry, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της αλόης δεν έχουν τεκμηριωθεί αυστηρά από επιστημονικές έρευνες: «Η αλόη βέρα είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο που πιστεύεται ότι μειώνει τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος», εξηγεί: «Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της για την αντιμετώπιση ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά τα στοιχεία από την παρατήρηση είναι ότι έχει καταπραϋντική δράση, είναι ασφαλής και προσφέρει αίσθηση δροσιάς».

Παρά την έλλειψη επισήμων επιστημονικών στοιχείων, πολλοί επαγγελματίες υγείας εξακολουθούν να συνιστούν την αλόη βέρα για περιποίηση της ερεθισμένης επιδερμίδας και η χρήση της περιγράφεται σε ιστορικές αναφορές εδώ και αιώνες.

iatrikanews.gr