Περιοδεία εκλεγμένων του ΚΚΕ στους Ταξιάρχες

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, Αλέκο Νταούλα, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας και Ευαγγελία Στεργίου, δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας, συναντήθηκε στους Ταξιάρχες με το Τοπικό Συμβούλιο και αγρότες του χωριού.

Στην συνάντηση των στελεχών του ΚΚΕ, με τον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο των Ταξιαρχών καθώς και με αγρότες – παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η ελλιπής κρατική στήριξη στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους περιοχών των Ταξιαρχών, Φανερωμένης, Νομής. Οι παραπάνω περιοχές αργοπορημένα εντάχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές και καταγράφηκαν αρχικά κτίσματα που χρήζουν επιδιορθώσεων, σημειώνεται τεράστια καθυστέρηση στην συνδρομή και καταγραφή των ζημιών από τις ειδικές επιτροπές, την επίδοση του χρηματικού επιδόματος στήριξης.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα των αγροτών, σημειώθηκε ότι πρόκειται για μικρούς παραγωγούς καρπουζιών και πεπονιών, οι οποίοι επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλαζοπτώσεις, καύσωνας), αλλά ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών και οι όποιες αποζημιώσεις καταβάλλονται καθυστερημένα. Τέλος επισημάνθηκε ο κίνδυνος περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης της άρδευσης μέσω των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διαχείριση του νερού με την συνένωση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, την είσοδο ιδιωτών επενδυτών ως manager και τη διαμόρφωση «σχεδίων ανάπτυξης».

Τα στελέχη του ΚΚΕ, ανέφεραν πως το Κόμμα επανειλημμένα έχει αναδείξει τα προβλήματα αυτά με επερωτήσεις στη Βουλή, στην Περιφέρεια και στο Δήμο, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν τόσο τους σεισμοπαθείς, όσο και τους αγρότες.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ, διεκδικεί:

Για τους σεισμόπληκτους

Να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους έγκαιρα αποζημίωση στο 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, καταστημάτων, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, τοπικής διοίκησης, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των κατοίκων που διαμένουν σε κοντέινερ ή τροχόσπιτα, στα σπίτια τους, σχεδιασμό και θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές με τα αναγκαία έργα και υποδομές. Επίλυση όλων των προβλημάτων διαβίωσης σε όσους διαμένουν σε κοντέινερ και τροχόσπιτα.

Για τους αγρότες που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι πληγέντες αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμό.