Περίεργες διαρροές από Τσίπρα

Αργά χθες το βράδυ έπεσαν στην αντίληψή μου κάτι περίεργες διαρροές απ’ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις.

Τι εννοώ; Κάποιοι πέριξ του προέδρου Αλέξη έστησαν ένα γαϊτανάκι «παραπληροφόρησης» περί εμπιστευτικών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Κουμουνδούρου και οι οποίες δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Δηλαδή στο 3%-4%. Οι άνθρωποι που διακινούσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία για να γίνουν ακόμη πιο πιστευτοί ανέφεραν και το όνομα της εταιρείας αλλά και του επικεφαλής της, που διενήργησε τη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Με κάλπη, με πάνω από 2.000 άτομα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο, εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν πως δεν ήθελαν να αναφερθεί το όνομα και του επίθετο του δημοσκόπου.

– Προφανώς σύμφωνα με το powergame.gr ή δεν ήθελαν να γίνει γνωστό ποιος δημοσκόπος συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ή γιατί η διαρροή γίνεται εν αγνοία του και μπορεί εντός του Δεκεμβρίου να βγάλει άλλα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται «έδωσε εμπιστευτικά» στον Τσίπρα. 

Όμως, το παιχνίδι έχει και συνέχεια. Οι ίδιες πηγές, πέριξ του προέδρου Τσίπρα, στο αφήγημα πως η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, σημείωναν πως κάτι αντίστοιχο καταγράφει και ένας ακόμη σοβαρός δημοσκόπος, ο οποίος ενημέρωσε τον Μητσοτάκη και γι’ αυτό μπορεί να προκηρύξει εκλογές μες στο καταχείμωνο. Εγώ, πάντως, ένα σχόλιο θα κάνω: Για να μην τους φάει το μαύρο γεράκι, ας ρωτήσουν και τον σύντροφο Πουλάκη, απ’ το Ινστιτούτο Πουλαντζά, που κάτι παραπάνω θα ξέρει σε σχέση με τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.