Υλικά
Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για τον περγαμηνό μπακλαβά με αμύγδαλα, βάζουμε να βράσει νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε τα αμύγδαλα για 5-7 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε (το φλούδι αφαιρείται πολύ εύκολα όταν πιέσουμε κάθε αμύγδαλο με τα δάχτυλά μας).
- Αφήνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα να στεγνώσουν εντελώς, απλωμένα σε καθαρή πετσέτα.
- Αν δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να προμηθευτούμε εξαρχής λευκά αμύγδαλα, χάνοντας όμως λίγο από το εξαίσιο άρωμα που αφήνει η φλούδα.
- Τα σκορπίζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα καβουρδίζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 70°C για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντάς τα συχνά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο ξανθό χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα χοντροκοπανίζουμε σε αρκετές δόσεις, στον πολυκόφτη με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς ή το πολύ σαν φακή, όχι πιο χοντρά.
- Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και την τριμμένη φρυγανιά (για να απορροφήσει την περίσσεια βουτύρου στο ψήσιμο).
- Ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
- Τα βάζουμε στο ταψί εγκάρσια και λοξά, για να καλυφθεί ο πάτος ομοιόμορφα, χωρίς κενά, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και αφήνουμε να εξέχει λίγη άκρη τους.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα λίγη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα, βουτυρωμένα γενναιόδωρα και αυτά ένα ένα, τακτοποιώντας τα στο ταψί όπως κάναμε με τα φύλλα της βάσης.
- Πάνω σε κάθε φύλλο που απλώνουμε ρίχνουμε γέμιση μέχρι να τελειώσει.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλ- λα της συσκευασίας, στρωμένα και αυτά με τον ίδιο τρόπο και καλά βουτυρωμένα.
- Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε και αυτές.
- Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να παγώσει το βούτυρο και να κόβεται εύκολα ο μπακλαβάς.
- Τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά καρεδάκια, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, αλλά χωρίς να κόψουμε τα κάτω κάτω φύλλα.
- Επίσης, δεν φτάνουμε το μαχαίρι μέχρι τα τοιχώματα του ταψιού, αλλά λίγα χιλιοστά πιο μέσα.
- Αυτά τα προσεκτικά κοψίματα τα κάνουμε για να συγκρατήσει ο μπακλαβάς το σιρόπι στη συνέχεια, ώστε να μη χυθεί μέσα στο ταψί αφήνοντας στεγνά τα κομμάτια.
- Τέλος, στο κέντρο κάθε κομματιού καρφώνουμε από 1 καρφάκι γαρίφαλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Φουρνίζουμε τον μπακλαβά, χαμηλώνουμε αμέσως τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα
- Αν δούμε ότι η επιφάνεια παίρνει έντονα και γρήγορα χρώμα, κατεβάζουμε το ταψί σε πιο χαμηλή θέση, ώστε να προλάβει να ψηθεί καλά η βάση του.
- Τον ξεφουρνίζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το σιρόπι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Βράζουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το σιρόπι.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.
- Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
- Με μια κουτάλα περιχύνουμε τον μπακλαβά σε δόσεις και αργά, ώστε το μεγαλύτερο μέρος κάθε δόσης να έχει απορροφηθεί πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Στην αρχή θα φαίνεται ότι το γλυκό «κολυμπάει» στο σιρόπι, αλλά σταδιακά θα το απορροφήσει, θα «σιτέψει», όπως λένε.
- Όταν το απορροφήσει όλο, σερβίρουμε τον περγαμηνό μπακλαβά με αμύγδαλα κόβοντας τα κομμάτια μέχρι κάτω.