Πέντε λόγοι για να κάνετε κρύο ντους

Η ιδέα του κρύου ντους πολλούς τους κάνει να ανατριχιάζουν. Να κρυώνουν και μόνο που το σκέφτονται και να το απορρίπτουν. Ωστόσο, και επιστημονικά αποδεδειγμένα, το να κάνεις κρύο ντους είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Δείτε παρακάτω πέντε λόγους για να ξεκινήσετε το κρύο ντους, αν δεν κάνετε ήδη:

Ξυπνάτε εύκολα

Αν δυσκολεύεστε με το πρωινό ξύπνημα και δε μπορείτε να συνέλθετε, το κρύο ντους σε αυτή την περίπτωση είναι το ιδανικό. Επιπλέον, το σοκ που παθαίνει ο οργανισμός στην πρώτη επαφή με το κρύο νερό και η βαθιά και γρήγορη αναπνοή που παίρνουμε ως αντίδραση, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη οξυγόνου. Αυξάνεται, έτσι, ο καρδιακός παλμός και έχουμε την ενέργεια, που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε τη μέρα

Μειώνει το στρες

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το κρύο ντους αυξάνει τις αντοχές σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών και του δέρματος

Το κρύο νερό «σφίγγει» την επιδερμίδα και τους πόρους, αποτρέποντας την απόφραξη από βρωμιές και κρύα έλαια. Επίσης, με το κρύο νερό η τρίχα είναι πιο λαμπερή.

Ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος

Το κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση των προβλημάτων της καρδιάς. Επίσης, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να καθαρίσει τις φραγμένες αρτηρίες και βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυξάνει την παραγωγή ορμονών

Το κρύο ντους ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ερωτική διάθεση, καθώς αυξάνει τις αντίστοιχες ορμόνες. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες το κρύο νερό αυξάνει τα ποσοστά του σπέρματος, σε αντίθεση με το ζεστό, που προκαλεί μείωση.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Η επαφή με τα κρύο νερό έχει έντονη επίδραση στους νευρώνες, που στέλνουν ένα κύμα ηλεκτρικών ερεθισμάτων προς τον εγκέφαλο. Μία διαδικασία που έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενώ προσφέρει και ευεξία.

baby.gr