Οι πέντε άξονες-κλειδιά του Μητσοτάκη για αυτοδυναμία της ΝΔ

Σε πέντε τοµείς-κλειδιά, που, όπως θεωρούν οι επιτελείς της Ν.∆., θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη της «γαλάζιας» αυτοδυναµίας στις επόµενες εθνικές εκλογές, προσανατολίζεται η στρατηγική της Πειραιώς.

Απώτερος στόχος είναι η εκποµπή όσο το δυνατόν πιο ισχυρού µηνύµατος στη δεξαµενή των ψηφοφόρων εκείνων τους οποίους το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δυσκολευόταν παραδοσιακά να προσεγγίσει.

Ο λόγος για περιπτώσεις όπως οι λεγόµενες λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής, οι δηµόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Αντίστοιχη σηµασία αποδίδεται βεβαίως και στους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων είναι διαχρονικά κοµβικό για το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσµα. «Εχουµε δηµιουργήσει ξεκάθαρο πλειοψηφικό ρεύµα. Ωστόσο, για να το καταστήσουµε συµπαγές και να προσθέσουµε δυνάµεις προκειµένου να φθάσουµε στην αυτοδυναµία, θα πρέπει να αποκτήσουµε επιπλέον ερείσµατα στις συγκεκριµένες κοινωνικές οµάδες», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας τις σκέψεις του προεδρικού περιβάλλοντος.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

Οµως, κάθε πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα συµπεριλαµβάνεται στο πλαίσιο αυτό θα έχει τη βάση της στην ανάγκη της άµεσης µείωσης των φόρων από τη στιγµή που η Ν.∆. θα αναλάβει τις τύχες της χώρας, προοπτική που συνιστά τον πρώτο και κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο αναπτύσσεται το αφήγηµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Στην τελευταία του συνέντευξη στον Alpha, ο Κ. Μητσοτάκης κατέδειξε πόσο σηµαντική είναι αυτή η παράµετρος, προκειµένου να πετύχει τον πρώτο και κύριο στόχο του ως πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλος από το να δώσει ανάσα ζωής στις παραγωγικές δυνάµεις της οικονοµίας. Είναι αποφασισµένος να αλλάξει την κατάσταση αυτή χωρίς αστερίσκους. Μπορεί κάποιοι να µιλούν για µεµονωµένη ενέργεια, ωστόσο πρόκειται για µια άκρως λελογισµένη πράξη, όπως είχαµε κάνει και στο παρελθόν µε τον ΦΠΑ ή τον φόρο πετρελαίου θέρµανσης», επισηµαίνουν τακτικοί συνοµιλητές του αρχηγού της Ν.∆.
Προχωρώντας µάλιστα ένα βήµα παραπέρα, µιλούν για την πρόθεση της ηγετικής οµάδας να παρουσιάζει η µελλοντική «γαλάζια» κυβέρνηση στους εταίρους αξιόπιστες και υλοποιήσιµες προτάσεις, ώστε να µη γίνεται η διαπραγµάτευση βάσει των εισηγήσεων ή ακόµη και των εµµονών των θεσµών.

Προσθέτουν, δε, πως «εµείς δεν λέµε ούτε για νταούλια ούτε για ζουρνάδες. Λέµε πως, µε απόλυτο σεβασµό στις υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και µε τον ρεαλισµό που χαρακτηρίζει τις έως τώρα τοποθετήσεις του προέδρου, θα µιλήσουµε για άλλα µεγέθη πλεονάσµατος και άλλη φορολογία. Ο Τσίπρας τους στόχους του Μνηµονίου τούς µετέτρεψε σε υπερφορολόγηση. Εµείς θα κάνουµε ακριβώς το αντίθετο». Και συνεχίζουν: «Καταρτίζουµε ένα εµπροσθοβαρές πλάνο επενδύσεων και µεταρρυθµίσεων, στοχευµένων παρεµβάσεων στο ∆ηµόσιο, αποκρατικοποιήσεων και, φυσικά, επαναφέροντας αίσθηση οµαλότητας εντός κι εκτός συνόρων».

Αυτή η δέσµη αναπτυξιακών µέτρων είναι και ο δεύτερος άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται οι εξαγγελίες της Ν.∆. Μάλιστα, ο όρος «επιστροφή στην κανονικότητα» θα ακούγεται όλο και πιο πολύ στη ρητορική του κ. Μητσοτάκη και των κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών το αµέσως επόµενο διάστηµα και θα ακολουθεί η λέξη «ελπίδα». Οπως γίνεται αντιληπτό, οι δύο προαναφερθείσες παράµετροι απευθύνονται σε ένα κοινό στο οποίο, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, η Ν.∆. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν εξασφαλίσει εξαρχής ιδιαίτερα ισχυρά ερείσµατα και γι’ αυτό αποτελούν τον θεµέλιο λίθο της οικονοµικής του πολιτικής και των κοινωνικών του ανοιγµάτων, καθώς, σε περίπτωση επιβεβαίωσης των «γαλάζιων» εξαγγελιών, θα έχει συντελεστεί σηµαντική πρόοδος αναφορικά µε τη βελτίωση της πραγµατικής οικονοµίας και της καθηµερινότητας των πολιτών.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το τρίτο σηµείο-κλεδί αφορά το πολιτικό προφίλ που καλλιεργεί ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εδώ και έναν χρόνο, οπότε και κέρδισε τις εσωκοµµατικές εκλογές, µε ιδιαίτερη έµφαση στην απόκρουση της νέας, βελτιωµένης εκδοχής της επιχειρηµατολογίας των «γερµανοτσολιάδων», που προβάλλουν εσχάτως κυβερνητικά στελέχη. «∆εν θα δεχθούµε προσωπικές επιθέσεις απέναντι στον Μητσοτάκη, όπως, για παράδειγµα, η ταύτιση που επιχειρείται µε τον Σόιµπλε ή οι δήθεν απολύσεις που προετοιµάζει στον δηµόσιο τοµέα», υπογραµµίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.∆. Μάλιστα, το εν λόγω στοιχείο συνδέεται µε το άνοιγµα του Κ. Μητσοτάκη στις λεγόµενες λαϊκές γειτονιές, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, «εµείς δεν θα απαντήσουµε διχάζοντας την ελληνική κοινωνία, όπως κάνουν επανειληµµένως οι κ. Τσίπρας και Καµµένος, αλλά, αντίθετα, απευθυνόµαστε σε αυτή καταγράφοντας δυσλειτουργίες και προτείνοντας λύσεις. Το σύνολο του στελεχιακού δυναµικού, προεξάρχοντος του προέδρου, θα εξακολουθήσει να επισκέπτεται παραγωγικούς φορείς, κοινωνικές δοµές, νοσοκοµεία κ.ά., αντιτάσσοντας στον κυβερνητικό πολιτικό αµοραλισµό το έµπρακτο ενδιαφέρον για την καθηµερινότητα».
Ο τέταρτος πόλος της επικοινωνιακής καταιγίδας που ετοιµάζει η Πειραιώς έχει να κάνει µε την κατάργηση του Νόµου Παρασκευόπουλου, του πρώτου που πέρασε η κυβέρνηση Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλλεται η επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας, καθώς και το «σπάσιµο του τριγώνου Κορυδαλλού-Εξαρχείωντροµοκρατίας», όπως διαµηνύει χαρακτηριστικά η προεδρική αυλή της Πειραιώς. Η πρόταση αυτή πέφτει, φυσικά, στο τραπέζι µε φόντο ένα ακόµη µεγάλο εκλογικό στοίχηµα της κεντρώας «µητσοτακικής» Ν.∆., που δεν είναι άλλο από την αποφυγή νέων διαρροών παραδοσιακών λαϊκοδεξιών ψηφοφόρων.

Η 5η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

Η πέµπτη και τελευταία παράµετρος αγγίζει ξεκάθαρα την πρώτη στρατηγική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλη από το άνοιγµα στο πολιτικό και κοινωνικό Κέντρο. Ο λόγος για το κυβερνητικό µίγµα που θα επιλέξει ο αρχηγός της Ν.∆., αν και εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία. «Από τη µία, οι έµπειροι και οι ικανοί που θα προέρχονται από το έµψυχο υλικό του κόµµατος και, από την άλλη, πρόσωπα ακόµη και εκτός Βουλής, που θα δώσουν τεχνοκρατικό στίγµα και αίσθηση πραγµατικής πολιτικής ανανέωσης», τονίζουν υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες, αναλύοντας τις σχετικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη.

Πηγή:www.parapolitika.gr