Το Πεκίνο έχει μόλις καταστεί η πρώτη πόλη στην ιστορία που φιλοξενεί και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους Θερινούς που διοργάνωσε 14 χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο το χιόνι όπου γίνονται τα αγωνίσματα είναι κατά 100% τεχνητό, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, με προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μια χώρα που θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία στην προστασία του πλανήτη.
Οι διοργανώτριες πόλεις στους πρόσφατους Χειμερινούς Ολυμπιακούς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που αλλάζει το κλίμα και περιορίζει τις ποσότητες χιονιού σε πόλεις και χιονοδρομικά κέντρα. Έτσι στο Σότσι το 2014 οι Ρώσοι είχαν 80% του χιονιού στις πίστες να είναι τεχνητό, ενώ οι Νοτιοκορεάτες είχαν 90% τεχνητό χιόνι στην Πιέονγκτσανγκ το 2018.
Στο Πεκίνο το χιόνι όπου βλέπουμε να μεγαλουργούν οι σκιέρ κατά τους εν εξελίξει Ολυμπιακούς είναι 100% τεχνητό, πράγμα πρωτοφανές και λίαν ανησυχητικό, σύμφωνα με επιστήμονες. Έτσι βλέπει κανείς τους σκιέρ στο χιόνι ενώ το περιβάλλον γύρω κάθε άλλο παρά χιονοσκέπαστο είναι.
Οι συνθήκες στο Πεκίνο και αλλού έχουν αλλάξει μεν την τελευταία δεκαετία, αλλά όχι και τόσο δραματικά σε σύγκριση με τότε που η κινεζική πρωτεύουσα επελέγη για τη διοργάνωση των Αγώνων αυτών. Η επιλογή της είναι σαφές ότι έγινε σε οικονομικά και όχι αθλητικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς ούτε το Πεκίνο ούτε η Ζανγκτσιάκου (η πόλη της επαρχίας Χέμπεϊ όπου διεξάγονται τα αλπικά αθλήματα) έχουν τόσο πολύ χιόνι έτσι κι αλλιώς.
Το πρόβλημα είναι σαφές: Μπορείς να δημιουργήσεις τεχνητό χιόνι αλλά όχι και τις χαμηλές θερμοκρασίες που κανονικά προβλέπονται σε κανονικούς αγώνες χιονοδρομιών.
Στους φετινούς Αγώνες υπάρχουν επτά συστήματα προώθησης καθαρού νερού στα βουνά όπου οι υδάτινες ποσότητες ωθούνται με πίεση μέσω αντλιών και ανεμιστήρων, ψύχονται και εξέρχονται από περισσότερο από 350 κανόνια χιονιού. Το τεχνητό αυτό χιόνι προσγειώνεται γεμάτο χημικά πρόσθετα που το βοηθούν να διατηρεί τη συνοχή του, αν και οι διοργανωτές του Πεκίνου 2022 ισχυρίζονται ότι δεν έχει προστεθεί κανένα χημικό.
Επιπλέον οι κινεζικές αρχές έχουν ισχυριστεί ότι οι ποσότητες ύδατος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τεχνητού χιονιού προέρχονται από συλλογή ομβρίων υδάτων και δεν αφαιρέθηκαν από τις δεξαμενές πόσιμου νερού. Ωστόσο τοπικές εφημερίδες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτόν, αναφέροντας ότι έχουν σημειωθεί εκτροπές ποταμών, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προβεί σε διακοπή άρδευσης καλλιεργειών.
Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή του τεχνητού χιονιού θα χρειαστούν πάνω από 185 εκατομμύρια λίτρα νερού, που θα αρκούσαν για την πλήρωση τουλάχιστον 800 κολυμβητηρίων ολυμπιακού μεγέθους. Παράλληλα τίθενται ερωτήματα για την ενέργεια που απαιτεί όλη αυτή η διαδικασία παραγωγής ψεύτικου χιονιού, σε μια εποχή που η κινεζική ηγεσία προωθεί την πράσινη ατζέντα της.
Πηγή: The Conversation /kathimerini.gr