Πέμπτη 25 Αυγούστου ξεκινά η πληρωμή στο αγροτικό πετρέλαιο

Η διαδικασία επιστροφής θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, με στόχο τα χρήματα να είναι διαθέσιμα σε όλους τους δικαιούχους αγρότες έως την Παρασκευή 26 του μήνα.

Όπως έγραψαν πρόσφατα η Agrenda και το Agronews, δεν θα χρειαστεί τιμολόγιο και δεν θα ανοίξει πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό λάδι.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου με πολύ καλή άποψη για τις ζυμώσεις και τις διεργασίες που γίνονται στο Βαθύ, θα αντληθούν περίπου 67 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του μέτρου, ενώ τα διπλάσια θα απαιτηθούν για τη στήριξη όλοι τους μήνες του 2022.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει να μην υπάρξει κάποια πρόσθετη στήριξη, στο τέλος του φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, αφού σε τέτοια περίπτωση η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν την πίστωση ρευστοποίησης σε παραγωγούς με δεύτερη πληρωμή ίσης έκτασης με αυτή του Αυγούστου.

Συνεπώς, η απόδοση θα βασίζεται στον κατάλογο της ετήσιας κατανάλωσης  ανά καλλιέργεια. Υπάρχει κάποια ποσότητα (π.χ. για το βαμβάκι ορίζονται 30 λίτρα ανά στρέμμα), η οποία όμως διαιρείται με το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά το πρώτο εξάμηνο. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση των 15 λίτρων βαμβακιού, πολλαπλασιάζεται επί 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΦΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσό της ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων, η ενίσχυση θα υπολογίζεται με βάση τα ζώα που έχουν δηλώσει και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύμφωνα με την ετήσια λίστα κατανάλωσης λαδιού, η εκτροφή ενός προβάτου απαιτεί 2,9 λίτρα λαδιού κάθε χρόνο. Έτσι, η ενίσχυση για την επικείμενη πληρωμή αφορά 1,45 λίτρα για κάθε δηλωμένο ζώο, με το ποσό κατά κεφαλή να είναι περίπου 60 λεπτά.