Πατούν τις «κόκκινες γραμμές» Αθήνα και δανειστές

eurogroup

Με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία στις 11 Μαΐου η Ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές φαίνεται πως «πατούν» τις κόκκινες γραμμές τους σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα «κόκκινα δάνεια» και τα εργασιακά, την ώρα μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει προθεσμία για μια λύση πριν πάρει αποφάσεις για αύξηση της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις οποίες αντλούν ρευστότητα από τον ELA.

Αγκάθια για τον προϋπολογισμό και το πλεόνασμα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τομείς στους οποίους διαφαίνεται διαφωνία είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 και το ύψος του πρωτογεννούς πλεονάσματος με την Αθήνα να επιμένει σε αναθεώρηση του στόχου για πλεόνασμα στο 1,5% και με πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας στο 0,5%. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα του ασφαλιστικού με τους δανειστές να επιμένουν στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την κυβέρνηση να συζητά την μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις

Για τα εργασιακά, και σε ό,τι αφορά το αίτημα της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογική διαπραγματεύσεων, επικρατεί σύγχυση καθώς ενώ η Αθήνα σύμφωνα με το Non -paper του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων κοινοτικές πηγές από το Brussels Group κατατάσσουν αυτό το ζήτημα στα «σημεία τριβής» επιμένοντας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Το ποσοστό του «ενιαίου ΦΠΑ»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον ΦΠΑ, υπάρχει πρόοδος με ορατή την προοπτική για ενιαίο φόρο παντού με ελάχιστες εξαιρέσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που θα φορολογούνται με υπερμειωμένο συντελεστή. Οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την απόδοση του μέτρου αυτού. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ΦΠΑ στο 15-16% και αποτελεσματικότερα μέτρα είσπραξης, όπως η πληρωμή με κάρτες αντί για μετρητά αλλά οι δανειστές επιθυμούν το ποσοστό του να κυμαίνεται στο 18%.

Οι αποκρατικοποιήσεις και οι «τριβές» για τη ΔΕΗ

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός, με υποχωρήσεις της Αθήνας σε ζητήματα όπως την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, και του ΟΣΕ. Οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν να μεταφέρεται ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και όχι να διατίθενται αποκλειστικά για μείωση του δημοσίου χρέους. Συμείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να αποτελεί το ζήτημα της ΔΕΗ καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τέτοιου είδους επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Για τα «κόκκινα δάνεια», πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται μια συνολική λύση, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και την στήριξη της Γαλλίας και της Κομισιόν. Στόχος της Αθήνας και των δανειστών είναι η τελική ρύθμιση να νομοθετηθεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, αντί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο στο δεύτερο εξάμηνο, όπως ως τώρα ήταν γνωστό.

thetoc.gr