ΠΑΣΟΚ: Προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις

Στη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου εστιάζουν την προσοχή τους στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς και οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική κόπωση του ΠΑΣΟΚ.

Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι θα πρέπει να μεσολαβήσουν μερικές ημέρες και να έρθει το επόμενο κύμα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, το οποίο θα ενσωματώνει και την αντίδραση της εκλογικής βάσης στην τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με το πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η σταθεροποίηση της αδιευκρίνιστης ψήφου σε υψηλό ποσοστό δείχνει ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων περιμένει να ακούσει ουσιαστικές προτάσεις, πρόγραμμα και σχέδιο και δεν παρασύρεται από φωνές, λαϊκισμό και δημαγωγία. «Γι’ αυτό και στην πρώτη προεκλογική μας καμπάνια, που ήδη έχει ενεργοποιηθεί διαδικτυακά, βάζουμε το στοιχείο του θυμού, ο οποίος σίγουρα υπάρχει στους πολίτες, και τους ζητάμε να τον αξιοποιήσουν δημιουργικά, να κάνουν πράξη την αντίθεσή τους σε ό,τι τους θυμώνει, να μας μιλήσουν, να ακούσουν τις προτάσεις μας και να μας πουν τις παρατηρήσεις τους», αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε χθες, μιλώντας στο Star Forum, στα κεντρικά θέματα της επικαιρότητας και της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Υπογράμμισε, σε σχέση με τον φράχτη του Εβρου, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που άρχισε την κατασκευή του. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε να μην έχει η πρώτη χώρα υποδοχής την ευθύνη για όποιον εισέρχεται στην Ευρώπη, να υπάρχει κατανομή των βαρών.

Αναφορικά με την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών, επανέλαβε ότι το κόμμα του ζητάει από τους πολίτες ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε να διαπραγματευθεί «από μια θέση η οποία να μπορεί να εγγυηθεί όσα λέμε προεκλογικά».

Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης θα πυκνώσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του διότι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, «είναι αυτός που μπορεί να αποσαφηνίσει καλύτερα τα μηνύματα προς τους πολίτες και να ενισχύσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ».

Εκλογικές περιφέρειες

Παρά τη στασιμότητα που καταγράφεται δημοσκοπικά στη δύναμη του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για αξιόλογη ενίσχυση των ποσοστών σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Μιλούν για «μεγάλα διψήφια ποσοστά» στην Κρήτη, στην Αχαΐα, στη Χαλκιδική, στα Δωδεκάνησα, σε εκλογικές περιφέρειες δηλαδή που, όπως εξηγούν, το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες και ισχυρή πολιτική παράδοση, ενώ είναι πολύ θετική η υποδοχή των ψηφοδελτίων που έχουν καταρτιστεί. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά θεωρούνται και τα ψηφοδέλτια σε Λάρισα και Τρίκαλα, στα Ιωάννινα υπάρχουν επίσης θετικά δείγματα, αλλά παραμένει δύσκολη η εικόνα στην Αττική, όπου και θα δοθεί βαρύτητα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

kathimerini.gr