ΠΑΣΕΒΕ – Γραμματεία Τρικάλων – Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε, μικρέμπορε,

           Την  Κυριακή 7 Οκτωβριου καλούμαστε να αναδείξουμε  νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία και αντιπροσώπους για την ΕΣΕΕ. Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο  για όλους εμάς τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους. Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μικρές επιχειρήσεις.

Η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα, το μεροκάματο δεν βγαίνει. Τα  χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες, εφορία, ΟΑΕΕ, διογκώνονται και γίνονται θηλιά στο λαιμό μας. Χιλιάδες μικρομάγαζα έχουν κλείσει, πολλοί από μας βρίσκονται  στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Μεγαλώνουν οι δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα εκρηκτικά προβλήματα του ΟΑΕΕ που διογκώθηκαν απ’ την υποχρηματοδότηση και την καταλήστευση των αποθεματικών του, φέρνουν το ταμείο αντιμέτωπο με την χρεοκοπία. Είναι φανερή πλέον η κυβερνητική πρόθεση της διάλυσης των ταμείων.  Την κατάσταση επιδεινώνουν παραπέρα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η δικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σου σερβίρει σε μια ακόμα έκδοση το γνωστό παραμύθι της “δίκαιης ανάπτυξης”.

Μην τσιμπάς στη νέα τους απάτη! Με τα 11 μέτρα “αποκατάστασης των αδικιών” που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ επιστρέφουν ορισμένα ψίχουλα από την τεράστια κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, για να ξεπλύνουν τη βάρβαρη πολιτική τους στα μάτια σου, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το αντιλαϊκό τους έργο. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν την πραγματικότητα! Τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, οι ατελείωτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, οι συντάξεις πείνας, οι 700 και βάλε εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν και στη “νέα μεταμνημονιακή εποχή”.

Τα ίδια τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.  Εξαιρούμαστε από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ενώ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών  από 29% σε 25% δεν αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις αλλά τις διάφορες ΑΕ, ΕΠΕ κλπ. Ακόμα και αυτή η ελάχιστη μείωση του ΦΠΑ μετατίθεται στις καλένδες του 2021. Όσον αφορά δε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για το 75% από εμάς που δηλώνουμε κάτω από 7.000 ευρώ εισόδημα αυτές παραμένουν αναλλοίωτες, ενώ, η όποια μείωση θα προέκυπτε για τους υπόλοιπους, έχει ήδη εξανεμιστεί από τη μεγάλη περσινή αύξησή τους (προσμέτρηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπολογηστέο εισόδημα).

Μη σε παραπλανούν οι θεατρινισμοί τους!

Σε κοροϊδεύουν κατάμουτρα ότι δήθεν μάχονται να σώσουν το εισόδημά σου. Διαπραγματεύονται για τις συντάξεις, όταν αυτές πετσοκόβονται από 1.1.19 με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι οι ίδιοι που κρατούν σε ισχύ όλους τους φορολογικούς νόμους και χαράτσια των προηγούμενων κυβερνήσεων και επέβαλαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη από 500 ευρώ, τις κατασχέσεις 1ης κατοικίας.

Μην ξεγελιέσαι από το στημένο δικομματικό καβγά! Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παλιοί και νέοι θιασώτες της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου δεν τσακώνονται για τις δικές σου ανάγκες αλλά για τα μάτια των μεγάλων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ το σύνολο των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η δε ΝΔ βαφτίζει τα ψίχουλα παροχολογία. Και οι δύο μαζί σε καλούν να παραιτηθείς από τις δίκαιες διεκδικήσεις σου για αφορολόγητο, για αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, για ζωή με δικαιώματα.

 

Στόχος τους η μεταφορά του τζίρου από τις μικρές επιχειρήσεις στα πολυκαταστήματα και στις «αλυσίδες» ώστε να ολοκληρωθεί η βίαιη έξοδός μας από την αγορά.  

Η  «διέξοδος» από την κρίση που προετοιμάζουν τα μονοπώλια και οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν, η «ανάπτυξη» που προετοιμάζουν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σημαίνει επιστροφή στην «παλιά καλή εποχή».   Όποιο «μείγμα πολιτικής» και αν ακολουθηθεί, είτε με τη συνταγή της Ε.Ε , είτε με τη συνταγή του ΟΑΣΑ προβλέπει την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.

Απέναντι στη βαρβαρότητα που διαμορφώνεται είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την αγωνιστική διεκδίκηση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σε συντονισμό με όλους τους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων, σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. Για μια κοινωνική συμμαχία με αντοχή, αντίπαλο δέος, ικανή να τους σταματήσει και να αντεπιτεθεί.

Η σημερινή ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ΕΣΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ, δεν μπορεί και δεν θέλει να βαδίσει στο δρόμο της διεκδίκησης. Έχει συμβιβαστεί με τα προβλήματα και τις πολιτικές που τα δημιούργησαν. Είναι εξαρτημένη με χίλια νήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές.

Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμες. Θα κρίνουν τι διοίκηση θα έχουμε στην Ομοσπονδία την  επόμενη δύσκολη 3/ετία. Με την ψήφο μας πρέπει να επιλέξουμε:

Διοίκηση που δεν θα συγκρούεται και δεν αμφισβητεί την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των υπηρετών του, δηλαδή δεν θα παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε ποιον πρέπει να παλέψουμε όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Ή

Διοίκηση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, θα συγκρούεται και θα αμφισβητεί  την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των υπηρετών του.

Ο συνδυασμός που και καλά ενιαίος   κατεβαίνει στις εκλογές και είχε και την απόλυτη πλειοψηφία τα προηγούμενα χρόνια, δεν θέλει ομοσπονδία με αγωνιστικό όργανο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρών αυτοαπασχολουμένων και των εμπόρων.    Αποτελείται από ένα  φάσμα όλων των πολιτικών αποχρώσεων και απόψεων , αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα να μην παίρνονται ποτέ αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, να μην έρχονται κόντρα με τα μονοπώλια.

Έτσι σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρχουν αποτελεσματικοί αγώνες χωρίς την συμμαχία των ΕΒΕ με την Εργατική τάξη, και πολύ χειρότερα, αυταπάτες για τον ξεπουλημένο και διαλυτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που τους κλείνουν το μάτι. Για όλους αυτούς τους λόγους «κόπτονται» για ενιαίο ψηφοδέλτιο στην ομοσπονδία γιατί τους βολεύει. Τους βολεύει στο σύλλογο να μεταμορφώνονται σε «ακομμάτιστους», φορώντας τη μάσκα του «ανεξάρτητου και του αδέσμευτου», μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια, που λειτουργούν τελικά σαν «κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Συνάδελφοι έμποροι,

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κρίσιμες επιλογές. Κάθε συμβιβασμός αποβαίνει σε βάρος μας.

Το ψηφοδέλτιο της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ» στηρίζεται από την Π.Α.Σ.ΕΒΕ (την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία Εμπόρων και βιοτεχνών).Το δυνάμωμα και η μαζικοποίηση της Π.Α.Σ.ΕΒΕ θα ανοίξει νέους δρόμους στην προοπτική της αγωνιστικής διεκδίκησης. Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ δεν είναι παράταξη. Εκφράζει τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρων αυτοαπασχολούμενων και εμπορων που παλεύουν καθημερινά μαζί με τις οικογένειες τους ,για ένα μεροκάματο που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, τους εμπόρους με 2-3 εργαζόμενους που η προσωπική τους εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους, που γνωρίζουν καλά πώς παράγεται ο πλούτος της κοινωνίας, που δεν κολακεύονται από τα παχιά τα λόγια ότι δήθεν αποτελούν την «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», που δεν κολακεύονται με το ότι η «επιχειρηματικότητα» είναι βασανιστική και η «ανταγωνιστικότητα» ανέφικτη.

Γύρνα την πλάτη στις διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και όσων ομοσπονδιών τις ακολουθούν. Θα σου πουν και πάλι ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα κρύβοντας ότι οι ίδιοι υπονομεύουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Σε θέλουν ανοργάνωτο, για να μπορούν ανενόχλητοι στους κοινωνικούς διαλόγους με το ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ και τους λοιπούς, να προβάλλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας χούφτας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοφορούν και αυτές στο πλευρό των μονοπωλίων. Με την τακτική τους,  οι δικές σου ανάγκες, μετατρέπονται σε ευχολόγιο.

Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με την εργατική τάξη και τους βιοπαλαιστές αγρότες. Μαζί ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

Στις εκλογές που έρχονται οι συνδικαλιστές που συμμετέχουμε στην «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ» δεν παριστάνουμε τους «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ» ή  με όλους και με όλα.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε στη βάση του συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων όπως:

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ!

  • Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 12.000€ και αύξηση τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.
  • Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

  • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.
  • Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο ταμείο.
  • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου.
  • Άμεση ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.
  • Σύγχρονες υπηρεσίες δημοσίας και δωρεάν υγείας, πρόνοιας με βάση τις ανάγκες. Αύξησή των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία- πρόνοια.
  • Δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί, χωρίς και τροφεία και εξαιρέσεις για όλα τα παιδιά.

Για το ωράριο λειτουργίας :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά.
  • Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους Δήμους.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ