Παρουσιάζεται στο Βόλο το νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ταξιδεύει στη Θεσσαλία
Με όχημα το νέο του βιβλίο που γεννήθηκε ως ανάγκη και ως επιθυμία ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ακολουθεί τα χνάρια των φράσεων και των εικόνων του και μας προσκαλεί σε μια αλλιώτικη βόλτα σε 24 πόλεις. Το Όπου και να ταξιδέψω είναι μια παραίνεση για ένα άλλο βλέμμα στην Ελλάδα. Ένας στοχασμός πάνω στον αστικό χώρο του χτες και του αύριο. Το βιβλίο, πλούσια εικονογραφημένο με τις φωτογραφίες του ίδιου, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Σε αυτό ο συγγραφέας του επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα των πόλεων αυτών, σε κτίρια και σε διαδρομές. Επιλέγοντας να επιστρέψει στις πόλεις αυτές, ο Νίκος Βατόπουλος επισκέπτεται τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, όπου θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με αφορμή το βιβλίο.

Στον Βόλο, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ.,στο βιβλιοπωλείο Public (Ογλ 28). Θα μιλήσουν ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Αδαμάκης. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς θα απευθύνει χαιρετισμό. Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προβληθεί ψηφιακό υλικό. Ο Νίκος Βατόπουλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Γράφει για τον Βόλο
Με συγκινούσε πάντα η θέση του Βόλου, στο μέσον της χώρας, στα πόδια του Πηλίου, και η εγγενής νεωτερικότητά του.
Στον ωραιότερο περίπατο, από την Αργοναυτών ως το εξαίρετο Αρχαιολογικό Μουσείο, κατά μήκος της παραλίας (και μέσα από τα στενά στην επιστροφή) νιώθει κανείς τι σημαίνει Βόλος. Γιατί, σε αυτήν την περισσότερο γαλήνια περιοχή, με τις πολλές κατοικίες, είναι ανιχνεύσιμο το σήμα ζωής σειράς γενεών που είχαν την πόλη πατρίδα. Το ίδιο ένιωσα και σε άλλες συνοικίες, αλλά σε αυτόν τον περίπατο βοηθούσε η δύναμη της αστικής αρχιτεκτονικής. Ήθελα, φυσικά, να δω από κοντά τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, έργο του Αριστοτέλη Ζάχου (1933-35), χτισμένο σε ένα σημείο ιδιαίτερης προβολής, στον μυχό του κόλπου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (αίθουσα τέχνης «ena») και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα (κυκλοφορεί και αγγλική έκδοση με τον τίτλο Walking in Athens) και το 2019 το βιβλίο του Μικροί δρόμοι της Αθήνας.