Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν»

Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου με τίτλο  «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641»

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.

Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.

Για το βιβλίο μίλησαν η Ξένια Ελευθερίου, ιστορικός και ο Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Σοφία Αλεστά, Αντιδήμαρχος Τρικκαίων, ενώ ο φιλόλογος Κώστας Μιχαλάκης έκανε χρήσιμες παρεμβάσεις. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, και η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων.

Προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος έστειλε και χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Την διοργάνωση της επιτυχημένης εκδήλωσης είχαν ο  Σύλλογος Ηπειρωτών Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων.