Παρουσιάστηκε στο μουσείο Τσιτσάνη το βιβλίο “Στους καιρούς της λήθης” του Ηλία Μήτσιου

Με φόντο την Ελλάδα των βαλκανικών πολέμων και φωνή έναν έρωτα που παλεύει να αντέξει μέσα στον χρόνο, παρουσιάστηκε το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του κ. Ηλία Ν. Μήτσιου «Στους καιρούς της λήθης» (εκδόσεις Mar Mar) το απόγευμα της Τετάρτης στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών σε ένα χωριό των Τρικάλων, από το 1911 έως και το 1919 — μια εποχή που η ιστορία έγραφε με αίμα και οι καρδιές με επιμονή. Ένας νεαρός στρατιώτης, μια γυναίκα που περιμένει κι ένας κόσμος που αλλάζει για πάντα. Μέσα από αληθινά γεγονότα, πόνο, μάχες και σιωπές, το βιβλίο φωτίζει την ανθρώπινη πλευρά του πολέμου — αυτή που δεν μπαίνει στα αρχεία, αλλά ζει μέσα στις μνήμες των οικογενειών. Ένας έρωτας που δοκιμάζεται όχι μόνο από τη δίνη του πολέμου, αλλά και από τα κοινωνικά στερεότυπα των αρχών του εικοστού αιώνα. Βιβλίο γραμμένο για όλους όσους πίστεψαν ότι η αγάπη, ακόμα κι όταν πληγώνεται, δεν πεθαίνει. Απλώς… περιμένει.

Στο ερωτικό στοιχείο της ιστορίας εστίασε η φιλόλογος κα Ειρήνη Ντάλα σημειώνοντας ότι “ο έρωτας καταφέρνει να κρατήσει σε εγρήγορση τον αναγνώστη και να τον βάλει σε μία εποχή όπου κυριαρχούσαν τα κοινωνικά στερεότυπα, τα ηθικά διλήμματα για τους ανθρώπους και οι κώδικες τιμής. Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται απόλυτα στο κομμάτι της ηθογραφίας εκείνης της εποχής και στον λόγο που έδιναν οι νέοι άντρες απέναντι στις γυναίκες στο αν θα τις παντρευτούν ή όχι, αλλά βέβαια ο πόλεμος ανατρέπει αυτά τα δεδομένα μιας και ακόμα κι αν κάποιος ήταν σωστός και ήθελε να τηρήσει τον λόγο του ίσως οι συγκυρίες να μην τον άφηναν. Είναι ένα βιβλίο πολύ ωραία δομημένο, με γρήγορη ροή, με φυσικότητα και κρατάει τον αναγνώστη συνεχώς σε αγωνία”.

Αποσπάσματα διάβασε η κα Ματίνα Ζολώτα, θεολόγος-καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός κα Μαρία-Ανδριάνα Μήτσιου και στο μουσικό μέρος ήταν η χορωδία της Μουσικής Σχολής Παπαστάθη.