Παρουσίαση βιβλίου σε εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

44322221

Η ιστορική πείρα φωτίζει τις αθέατες αλλαγές του σημερινού πολιτικού σκηνικού

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Νοέμβρη ,στην αίθουσα του δημαρχείου Τρικάλων, η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967», του Μάκη Μαΐλη , μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ & υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ & της ΚΝΕ στα Τρίκαλα και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών συντοπιτών ανεξαρτήτου ηλικίας. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της παρουσίας στην αίθουσα παλιών αγωνιστών που είχαν βιώσει για τα καλά στο πετσί τους τη συγκεκριμένη εποχή , αλλά και νεότερων που τη βίωσαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους , καθώς και πολλών άλλων που –αγέννητοι τότε- γνωρίζουν γι’ αυτή μέσα από τα βιβλία ή από τις διηγήσεις των παλιότερων .Και η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για να ‘ρθουν σ’ επαφή με πολλές πτυχές εκείνης της περιόδου.

Η εκδήλωση συνέπεσε , επίσης , και όχι τυχαία, με τις μέρες που συμπληρώνονται 41 χρόνια από τον ηρωικό λαϊκό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο -το Νοέμβρη του 1973.
Αναπόφευκτα ,λοιπόν, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η ανάδειξη των ευθυνών των αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων πριν την επιβολή του χουντικού πραξικοπήματος το 1967 αλλά και προς αυτή την εξέλιξη .Άλλωστε μ’ εκείνη την περίοδο, ευρύτερα, καταπιάνεται το βιβλίο- μελέτη του Μάκη Μαΐλη.

Η παρουσίαση έγινε από τη Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ η οποία επεσήμανε ότι το βιβλίο , που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί στην πορεία προς την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ με σκοπό να διακηρυχτεί η πλατιά διάδοση του προγράμματος του Κόμματος για το σοσιαλισμό , η αποκάλυψη της σήψης της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Στην ομιλία της για την παρουσίαση του βιβλίου η Μαρία Γαβαλά ανάδειξε τον πλούτο που περιέχεται στη μελέτη του Μάκη Μαΐλη , τονίζοντας χαρακτηριστικά:
« Προλογίζοντας το βιβλίο δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε σε μερικά ερωτήματα που πιθανότατα θα γεννηθούν στην αναγνώστρια και τον αναγνώστη , που το βλέμμα του θα πέσει στον τίτλο του βιβλίου ή και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του.
Το πρώτο ,ίσως, ερώτημα που θα γεννηθεί αφορά τα χρονικά πλαίσια που οριοθετεί ο τίτλος του. Οι δυο χρονολογίες στον τίτλο του βιβλίου σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος μιας πολυσυζητημένης περιόδου της εξέλιξης του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα , που η καθεμιά έχει τη δική της σημασία Το 1950 άφησε πίσω του μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ανατάσεις του κομμουνιστικού κι εργατικού-λαϊκού κινήματος, ενώ ξεκινούσε η καπιταλιστική ανασυγκρότηση στις νέες μεταπολεμικές συνθήκες διεθνώς και στην Ελλάδα.Το 1967 υπήρξε η χρονολογία που ενώ η αστική τάξη είχε θωρακιστεί , εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών κι αμέσως μετά το τέλος της διαμορφώθηκε το προσαρμοσμένο στις νεότερες συνθήκες αστικό πολιτικό σύστημα.

Ποιο, όμως , ενδιαφέρον μπορεί να έχει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα πριν μισό αιώνα, για όποιον δεν ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της ιστορίας;
Κι όμως αυτή η μελέτη δεν εκπονήθηκε για να ικανοποιήσει κυρίως τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του ιστορικού πολιτικού μελετητή. Αποτελεί ένα βιβλίο που δίνει εφόδια για τη σύγχρονη πάλη των κομμουνιστών, δίνει εφόδια για την εξαγωγή συμπερασμάτων από ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και νέων για το ρόλο των αστών πολιτικών και του οπορτουνισμού. Περιέχει πληθώρα στοιχείων άγνωστων ή απλώς ξεχασμένων από τους πολλούς. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύγχρονο εργαλείο απαραίτητο για το συσχετισμό των γεγονότων της περιόδου 1950-1967 με τα σημερινά γεγονότα , την ερμηνεία των αντίστοιχων σημερινών εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης

Αν και η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, δίνει συμπεράσματα που ισχύουν για σχετικά ανάλογες καταστάσεις. Χρησιμοποιώντας την ιστορική πείρα , χωρίς φυσικά μηχανιστικές μεταφορές, αλλά με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους. Την ανάγνωση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στη βάση των ταξικών συμφερόντων και της ταξικής πάλης.

Με τη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου το βιβλίο του Μάκη Μαΐλη συμβάλλει στην αποκάλυψη των σχέσεων ανάμεσα στις πολιτικές εξελίξεις και στο οικονομικό υπόβαθρό τους, φανερώνοντας την πραγματική οικονομική εξουσία που βρίσκεται πίσω από τις πολιτικές διεργασίες, τις στοχεύσεις και τις συγκρούσεις του αστικού πολιτικού κόσμου.

Ο συγγραφέας καταθέτει ιστορική γνώση και επαναπροσδιορίζει επιστημολογικά και μεθοδολογικά ερωτήματα για τη σχέση οικονομίας και πολιτικής στο παρελθόν και στο παρόν. Χρησιμοποιεί ως άξονα γι’ αυτό την ανάλυση των γεγονότων της περιόδου 1950 – 1967 με την οπτική των ταξικών συμφερόντων που αντιπαρατίθενται.

Στην εισαγωγή εμπεριστατωμένα καταγράφει ό,τι προηγήθηκε (1940 – 1949) ως γεγονότα και πολιτική σε τρεις άξονες: α) Τη θέση της Ελλάδας στην αλυσίδα του καπιταλιστικού συστήματος , β) το ιστορικό ερώτημα για την περιοριστική ή επεκτατική οικονομική πολιτική γ) την κατάσταση του λαϊκού κινήματος και την πολιτική του ΚΚΕ

Η ιστορική αφήγηση γεγονότων μέσω της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, των αρχείων αλλά και ρήσεων επωνύμων της εποχής καλύπτει την πολιτική ιστορία και τις οικονομικές πηγές και συνθήκες που ορίζουν την ταξική πάλη. Η κριτική και συνθετική αφήγηση του συγγραφέα στοχεύει στην αποδόμηση ιστορικών ταμπού και στερεοτύπων για το ρόλο των αστικών κομμάτων, για την δικτατορία της αστικής τάξης. Αναδεικνύεται από τον συγγραφέα διαχρονικά και συγκριτικά επίσης με άλλα κράτη η τάση «…του αστικού παράγοντα να εγκλωβίζει τον όγκο των λαϊκών δυνάμεων στις δικές του αντιθέσεις…»
Σε τρία πυκνά και τεκμηριωμένα κεφάλαια α) «Οι προσπάθειες ανασύνταξης και σταθεροποίησης του αστικού, πολιτικού συστήματος 1950 – 1952» β) «Η πορεία σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης του αστικού πολιτικού συστήματος (1953 – 1965)», γ) «Η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, η στρατιωτική δικτατορία 1967» ο συγγραφέας μάς μεταφέρει σε γεγονότα, πρόσωπα, δομές και αιτίες στην ιστορική διαδρομή του αστικού πολιτικού συστήματος. Τέλος, διαβάζουμε με ενδιαφέρον τις θεμελιακές αρχές συγκρότησης της σοσιαλιστικής εξουσίας από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ένα διαχρονικό μάθημα Ιστορίας για την οργάνωση του Κόμματος . Συμπεράσματα για την ικανότητα της ιδεολογικής – πολιτικής πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος, του ΚΚΕ στη χώρα μας, να κρατά μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων σταθερό τον προσανατολισμό της στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Επίσης, δίνονται σύντομα βιογραφικά στοιχεία πολιτικών της περιόδου 1950 – 1967 , αναδεικνύοντας την άνεση του συγγραφέα στη χρήση και αξιοποίηση της ιστορίας των επωνύμων, ενώ με την παράθεση των πηγών επιβεβαιώνει την ιστορική τεκμηρίωση και τη διασταύρωση των ιστορικών στοιχείων, ώστε να κατανοούν οι αναγνώστες την πορεία της κριτικής, ιστορικής σκέψης .
Από την ανάλυση του βιβλίου απαντάται και το ερώτημα που προβληματίζει πολλούς σήμερα:
Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση;

Γιατί τόσο η περίοδος 1950-1967 όσο και η σημερινή, χαρακτηρίζονται από έντονη κινητικότητα για τη διαμόρφωση νέων αστικών κομμάτων, από μετακινήσεις αστών πολιτικών μεταξύ παλιών και νέων κομματικών σχηματισμών, από ρευστότητα στις μετακινήσεις αλλά και στη συγκρότηση των νέων πολιτικών σχημάτων που εμφανίζονται ως αντίπαλα μεταξύ τους. Αυτές τις φανερές , αλλά κυρίως τις αθέατες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σκηνικό φωτίζει το συγκεκριμένο βιβλίο ,χρησιμοποιώντας τα εφόδια της ιστορικής πείρας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

.