Παρέμβαση Βλαχογιάννη για το ΕΝΦΙΑ

blaxogiannis hlias vo

« Οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες γίνεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εξωπραγματικές»

αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ. κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, σε Ερώτηση με θέμα «Απαράδεκτες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ», την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, από κοινού με ομάδα Βουλευτών της ΝΔ.
Στην Ερώτηση, παρατίθενται χαρακτηριστικά παραδείγματα άδικων χρεώσεων στο Νομό Τρικάλων, και όχι μόνο.

Σχετικά με τα λάθη που έχουν πραγματοποιηθεί στις δηλώσεις του Ε9, και τη διαδικασία διόρθωσης τους, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, αναφέρει:

«Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από τις κακοτοπιές και το κράτος να τους βοηθά. Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη στο ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε οι φορολογούμενοι να προφυλάσονται από λάθη και παραλείψεις, για τις οποίες τώρα τιμωρούνται ή έστω ταλαιπωρούνται»

Ζητούνται από τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) Σε κάθε νομό να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπροσώπου των φοροτεχνικών και των κατασκευαστών ακινήτων, η οποία θα καθορίσει άμεσα τιμές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ή να γίνει ανάρτηση των περσινών συγκριτικών πινάκων τιμών, κατά νόμο, πόλη, χωριό και οικισμό, που υπέβαλαν οι Δ.Ο.Υ για τον καθορισμό του Φ.Α.Π. Αυτοί οι πίνακες, μπορούν προς το παρόν να ληφθούν υπ’ όψη, μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στον καθορισμό νέων, αναθεωρημένων αντικειμενικών τιμών .

β) Εφόσον δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει για όλες τις περιοχές της Χώρας, να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης ή στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις περιοχές της Χώρας, οι αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν για τα επόμενα 3 χρόνια, μειωμένες για τον υπόχρεο καταβολής ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό φόρου και να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

.