Παρέμβαση του ΚΚΕ στη βουλή για τις ζημιές στο βαμβάκι-καπνό

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: Οι ολοκληρωτικές καταστροφές από τις ζαλαζοπτώσεις στον Δήμο Φαρκαδόνας. 

Ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν υποστεί οι βιοπαλαιστές αγρότες σε διάστημα μιας βδομάδας, μεταξύ Σαββάτου 12 και Κυριακής 20 Ιούνη από τις χαλαζοπτώσεις που επικράτησαν  σε πολλές τοπικές κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Χιλιάδες στρέμματα σε μποστανοειδή (πεπόνι-καρπούζι), βαμβάκι-καλαμπόκι-σιτηρά-κηπευτικά-αμπέλια-τριφύλλι κ.α., έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ βρισκόταν στο στάδιο ανάπτυξης και συγκομιδής, από το  «μπουρίνι» που επικράτησε. Μεγάλες είναι και οι ζημιές σε θερμοκήπια και στην παραγωγή κηπευτικών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, όπου από την μια αντιμετωπίζουν την καταλήστευσή τους από τους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους, βιομήχανους και τράπεζες, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ.(εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, αυξημένο κόστος παραγωγής, υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ-ΕΛΓΑ-φοροληστεία κλπ). Από την άλλη είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται  αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος-ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ-ΕΛΓΑ-Τράπεζες να τρέχουν και να βρίσκονται με τον κίνδυνο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών  των περιουσιών τους, χωρίς καμιά κρατική στήριξη και προστασία στις καλλιέργειες   στο εισόδημα και στην περιουσία τους.

Ο ΕΛΓΑ ενώ επιβάλει στους καλλιεργητές υπέρογκα ασφάλιστρα δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών. Όσοι αγρότες πλήττονται αν και όταν αποζημιωθούν, θα αποζημιωθούν καθυστερημένα με το ποσό αποζημίωσης να υπολείπεται κατά πολύ από το μέγεθος της ζημιάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.
  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες.
  • Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Να γίνει αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, παίρνοντας υπ’ όψιν τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, κ.α. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή και εισόδημα.
  • Να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη έργα αντιπλημμυρικής- αντιχαλαζικής προστασίας που πλήττουν συνεχώς την συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας αλλά και όλο το Ν. Τρικάλων και τις καλλιέργειες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.