Παρέμβαση Ταμήλου για την ενίσχυση της ασφάλειας των Καταστημάτων Κράτησης

tamilos vouli2

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος συνυπέγραψε ερώτηση με άλλους συναδέρφους του, βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο κ. Ηλίας Βλαχογιάννης που αφορά την τοποθέτηση μηχανισμού απενεργοποίησης του σήματος κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών.

Σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών Τα συστήματα απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούνται ευρέως σε εταιρείες και πολλούς άλλους χώρους, όπως αίθουσες συνεδριάσεων, θέατρα, κινηματογράφους, ακόμα κι εντός της Βουλής.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν τοποθετηθεί στις φυλακές (με εξαίρεση τις φυλακές Διαβατών, που εδώ και λίγους μήνες εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο) καθώς έχουν παρουσιαστεί διάφορα κολλήματα μεταξύ των οποίων και η επίκληση πιθανών επιπτώσεων στην υγεία των εγκλείστων. Το 2009 υπήρξε ειδική μελέτη για την εγκατάσταση ενός κεντρικού αδρανοποιητή στο κεντρικό κτίριο της Διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού που θα διασυνδέονται με 30 κατευθυντήριες κεραίες στους εξωτερικούς τοίχους των φυλακών. Η συνολική αξία είχε υπολογιστεί σε περίπου 300.000 ευρώ. Το σχέδιο όμως ναυάγησε.

Όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφημερίδα «Το Βήμα» 31.3.13 σε άρθρο με τίτλο «Βαρυποινίτες με Facebook και σε συνδιασκέψεις μέσω Skype»: «Τότε είχε προκύψει ότι για να περνά το σήμα των αδρανοποιητών μέσα σε τόσα κελιά, πολλά από τα οποία έχουν ενισχύσεις με χάλυβα, οι συσκευές θα έπρεπε να εκπέμπουν ακτινοβολία ισχύος 20 W (αντί 2 W που έχουν τα jammers ανοικτών χώρων).

Και αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο για κρατουμένους και υπαλλήλους. Αντίστοιχη συσκευή είχε επιχειρηθεί να τοποθετηθεί και στο Πεντάγωνο και είχε ανακύψει το ίδιο ζήτημα. Τότε όμως προβάλλονταν κι άλλες περίεργες δικαιολογίες: Ότι οι αδρανοποιητές θα κόψουν τα κινητά και σε γειτονιές του Κορυδαλλού γύρω από τις φυλακές, ότι οι συσκευές αυτές θα γίνουν στόχος των κρατουμένων κτλ.» Ωστόσο, το σύστημα που εγκαταστάθηκε στις αγγλικές φυλακές πριν λίγους μήνες ίσως αποτελεί τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για σύστημα αισθητήρων με μικρή ισχύ που εντοπίζει όλες τις κλήσεις κινητών από κάθε πτέρυγα. Μάλιστα εκδίδει σχετική αθροιστική απόδειξη, αντίστοιχη αυτή των ταμειακών μηχανών, για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τα κελιά.

Το σύστημα αισθητήρων συνδυάζεται και με παράλληλο σύστημα αδρανοποιητών που δεν λειτουργούν συνεχώς και δεν εκπέμπουν μεγάλη ακτινοβολία. Μόλις ο αισθητήρας λάβει σήμα χρήσης κινητού, ο αδρανοποιητής εκπέμπει στιγμιαίο σήμα και το κλείνει. Η εγκατάσταση συστημάτων απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων (jammers) στις φυλακές της Ελλάδας κρίνεται αναγκαία καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παράτυπης επικοινωνίας των κρατουμένων με τον «έξω κόσμο». Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις κρατουμένων που εμφανίζονται να έχουν ενεργό προφίλ στο Facebook και στο Skype.

Παράλληλα, θα αδρανοποιήσει τη δράση κυκλωμάτων λαθραίας εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στα σωφρονιστικά καταστήματα (σύμφωνα με μαρτυρίες ένα απλό κινητό κοστίζει 1.500-2.000 ευρώ και τα iPhone φτάνουν ως τις 6.000-7.000 ευρώ. Τα λεφτά δίνονται με διαδικασίες έξω από τη φυλακή και ο μεσάζων παίρνει κι αυτός μίζα 500 ευρώ). Καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο συντονισμός του κοινού εγκλήματος γίνεται μέσα από τις φυλακές και με δεδομένο ότι η κατά καιρούς ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να εγκαταστήσει συστήματα απενεργοποίησης των σημάτων των κινητών τηλεφώνων,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα τοποθετηθούν συστήματα απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων (jammers) ή συστήματα κατά το πρότυπο αυτών που τοποθετήθηκαν στις φυλακές της Αγγλίας σε όλες τις φυλακές της χώρας και αν ναι, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση;

.