Παρέμβαση Παπατόλια για τους προνοιακούς φορείς

_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyΣυνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκο Μπόλαρη πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» κ. Απόστολος Παπατόλιας, στην οποία τέθηκαν τα ιδιαίτερα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προνοιακά ιδρύματα του Νομού Μαγνησίας, ιδίως εν όψει της προσαρμογής τους στα νέα θεσμικά δεδομένα λειτουργίας τους, καθώς και στην υποχρέωσή τους να ακολουθούν τους κανόνες λογιστικής παρακολούθησης της δράσης τους μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που εφαρμόζεται για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπατόλιας πρότεινε στον κ. Μπόλαρη τη δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών φορέων και δράσεων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει πιλοτικά στη Μαγνησία, εξασφαλίζοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας και ενεργοποιώντας αποτελεσματικότερα τη δράση των εθελοντικών ομάδων και των ενεργών πολιτών.

Ο κ. Παπατόλιας έθεσε ακόμη το ζήτημα της ταχείας απεμπλοκής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Εθνικού Προϋπολογισμού που αφορούν στη στήριξη των προνοιακών δράσεων, όπως π.χ. η διοργάνωση των κατασκηνώσεων ή των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Τέλος, ο κ. Μπόλαρης δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των προνοιακών φορέων του Νομού Μαγνησίας (π.χ. Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Άσπρες Πεταλούδες), ώστε να εξεταστεί η προοπτική της δικτύωσής τους και να αποσαφηνιστούν οι κανόνες λειτουργίας τους με βάση το νέο μοντέλο προνοιακής διοίκησης που θα εφαρμοστεί στη χώρα.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα του εκδημοκρατισμού της λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας με τη θεσμική κατοχύρωση του ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Μπόλαρης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Μακεδονίας, δήλωσε την απόλυτη ταύτισή του με τις θέσεις του κ. Παπατόλια για την εξασφάλιση στις αντιπολιτεύσεις των στοιχειωδών μέσων άσκησης της αποστολής τους, καθώς και για την άρση του περιφερειαρχοκεντρικού χαρακτήρα του νέου θεσμού, κάνοντας λόγο για αδιαμφισβήτητο «έλλειμμα δημοκρατίας» στις Περιφέρειες, που απειλεί να ακυρώσει το νέο θεσμό από τα πρώτα κιόλας βήματά του.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στο νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Καστανίδη, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των μειοψηφιών σε όλη τη χώρα.