Παρεμβάσεις-τομές στους Δήμους και απλή αναλογική εξήγγειλε από τα Τρίκαλα ο Σκουρλέτης (φωτό+ βίντεο)

Δεν κατάφερε τελικά ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ένα εκ των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, να γεμίσει σήμερα την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, αφού η αποψινή ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε σε μισογεμάτα καθίσματα. Και αν υπολογίσει κανείς ότι στην ομιλία του παραβρέθηκαν πολλοί θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, τότε μάλλον εύκολα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο μάλλον «χωλαίνει»…

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νομό Τρικάλων, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, ξεκινώντας από το Μακεδονικό, για το οποίο είπε πως ως χώρα μάλλον έχουμε χάσει από αυτή την υπόθεση εδώ και 25 χρόνια, αφού σχεδόν 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία. Η Ελλάδα αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει να υπάρξει μια νέα προοπτική για την Β. Ελλάδα με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου, λέγοντας πως χρειάζεται ριζική εξυγίανση, ενώ βέλη εξαπόλυσε για την στείρα αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα, που σπεύδει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Αναφερόμενος στον τομέα της οικονομίας, έσπευσε να δηλώσει πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που υπάρχουν, η φορά των πραγμάτων είναι σαφώς θετική.

Υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, λέγοντας πως προτεραιότητα και φροντίδα της κυβέρνησης, τα 3 χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα-όπως ανέφερε- η μέριμνα για τα 2,5 εκατ. των ανασφάλιστων που έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και η αποκατάσταση και επαναφορά στην εργασία των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, που είχαν εκδιωχθεί από το τότε Υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ και σημερινό αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Πυρά εξαπέλυσε και εναντίον της Φώφης Γεννηματά, η οποία μέσα από το ιδρυτικό συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής» αποφάσισε να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες, τηρώντας στην ουσία ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και την δεξιά.

Για το «καυτό» θέμα του νέου εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός εξήγγειλε και επίσημα την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας επίσης ότι είναι απαραίτητες μια σειρά από παρεμβάσεις-τομές στους Δήμους, όπως η κατηγοριοποίηση τους, αφού όλοι οι Δήμοι δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες. Δεν μπορεί οι πόροι να κατανέμονται μόνο με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ χρειάζεται να θεσπιστεί ένας άλλος τρόπος κατανομής των πόρων, μετά την ψήφιση του νομού. Έτσι και αλλιώς, περισσότερο από το 60% των πόρων έχει χαθεί, ενώ υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στους δήμους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απόλυτη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του 1ου και του 2ου Βαθμού αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να ελεγχθούν και να αλλάξουν στην πορεία, μέσα από μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο, με  την δημιουργία οργάνου ελέγχου και προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Επίσης τόνισε την συγκρότηση επόπτη νομιμότητας, ως μια ξεχωριστή υπηρεσία, η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από νομικούς. Ως επόμενο βήμα στην αυτοδιοίκηση συμπλήρωσε, θα είναι τα τοπικά δημοψηφίσματα και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, ενώ θεώρησε αναγκαιότητα την στήριξη του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων. Για το 2018, είπε, πως ξεκινάει με καλές προοπτικές, αφού προβλέπονται μια σειρά παρεμβάσεων στους δήμους, ενώ θα υπάρξει μικρή αύξηση των ΚΑΠ, οικονομική ενίσχυση για τα ληξιπρόθεσμα και χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών (σχολεία, μηχανήματα έργου, παιδικές χαρές).

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, εμπνεόμαστε από τις μεγάλες ιδέες της αριστεράς, όπως είναι η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και τα κάνουμε πράξη, στηρίζοντας εμπράκτως όλους όσους έχουν ανάγκη. Τα μνημόνια δεν είναι δική μας πολιτική, αλλά μας τα επέβαλλαν οι αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Πάντως η εξαγγελία Σκουρλέτη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, βρήκε «μουδιασμένους» πολλούς από τους αυτοδιοικητικούς που παρακολουθούσαν από κάτω, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου να δηλώνει ευθαρσώς απευθυνόμενος στον Υπουργό «κάντε επιτέλους κάτι για την αυτοδιοίκηση, έχουμε βαρεθεί να είμαστε συνεχώς με το χέρι απλωμένο και να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για όλα όσα δεν μπορεί το κράτος και η πολιτεία να εφαρμόσει».

Την ομιλία Σκουρλέτη παρακολούθησε το σύνολο των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νομού, αλλά και γειτονικών νομών, όπως επίσης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και φυσικά οι τρείς κυβερνητικοί Βουλευτές και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΕΙΖΑ.