Παράσταση διαμαρτυρίας της «Άνοιξης» στην εφορία Τρικάλων

58899000

«Οι βιολιτζήδες μπορεί να άλλαξαν αλλά ο χαβάς παραμένει ο ίδιος»

Αγωνιστική κινητοποίηση στα γραφεία της Εφορίας, σήμερα Δευτέρα, 9 Μάρτη, οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στο πλαίσιο του προγράμματος για κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις που καθορίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου συμμετέχει η « Ανοιξη», καθώς και στη σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων των Τρικάλων πριν από λίγες μέρες.

Η κινητοποίηση έρχεται ως αγωνιστική απάντηση των αγροτών στη φορολογική επιδρομή σε βάρος τους που συνεχίζεται και με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γιατί , όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας « Δεν ωφελεί καμιά αναμονή και ανοχή στην υπάρχουσα κατάσταση, οι βιολιτζήδες μπορεί να άλλαξαν αλλά ο χαβάς παραμένει ο ίδιος»
Στη διαμαρτυρία οι αγρότες τόνισαν ότι «συνεχίζουν να πλήττονται από τις πολιτικές της νέας ΚΑΠ και της άγριας φορολογίας, αλλά και των πολιτικών ΕΕ – κυβερνήσεων» και παράλληλα διεκδίκησαν μέτρα τα οποία να ανακουφίζουν άμεσα και να αποτελούν λύση για τα οξυμένα προβλήματα στον αγροτικό χώρο.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας επέδωσε κείμενο ,με τα άμεσα ζητήματα που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών, στο διευθυντή της ΔΟΥ Τρικάλων.
Το επόμενο διάστημα, θα οργανωθούν αγωνιστικές δράσεις και για άλλα προβλήματα (νέες περικοπές επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ, συνέχιση των χαρατσιών, χαμηλές τιμές των προϊόντων, αύξηση του κόστους παραγωγής κ.ά.), ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των Τρικαλινών αγροτών στο συλλαλητήριο για το Κιλελέρ.
Η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή την Κυριακή 15 Μάρτη στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ (λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την κεντρική πλατεία στις 10 π.μ.).

277766543
Το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας που μοιραζόταν και σε ανακοίνωση είναι το εξής:
• Να μην ισχύσουν oι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που οδηγούν σε μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
• Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.
• Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στο ΚΕΑΟ, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
• Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
• Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
• Να μη γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
• Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις κ.ά., όπως και στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων. Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.
• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.
• Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.
• Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
• Άμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους.
• Άμεση και δίκαιη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό και μέτρα για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κοπαδιών και την αντιμετώπιση του ιού.

.