Παράμερο (Βαρδάρι )Τρικάλων …η επικείμενη καταστροφή του οικοσυστήματος

και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού

Μία επενδυτική εταιρεία κοινοποίησε το ενδιαφέρον  της για την  εγκατάσταση  ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πύλης και ειδικότερα σε θέσεις που αφορούν στις τοπικές κοινότητες :  Παραμέρου , Λειβαδοχωρίου , Βαθυρεύματος , Στουρναρέικων και Βαλκάνου.

Το Παράμερο θα πληγεί ανεπανόρθωτα, εάν υλοποιηθεί αυτό το βιομηχανικού  τύπου έργο, δεδομένου ότι οι θέσεις –κορυφές που έχουν επιλεγεί, το ζώνουν περιμετρικά με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τον οικισμό.

Ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο με δασώδεις εκτάσεις , πλούσια βλάστηση , άγρια χλωρίδα και πανίδα απειλείται με εξαφάνιση των φυσικών  οικοτόπων  του και με απώλεια της  βιοποικιλότητάς του . Πρόκειται  για μια τεράστιας σημασίας  περιβαλλοντική παρέμβαση, η οποία με πρόσχημα την  «Πράσινη ανάπτυξη» (με οποιοδήποτε κόστος;) θα συντελέσει  στη δραματική  υποβάθμιση της  αισθητικής του τοπίου καθώς και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Το έργο αυτό με το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα προσβάλλει την ταυτότητα και  την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των ντόπιων, που είναι άμεσα συνυφασμένη με το φυσικό τοπίο,  έτσι όπως κυρώνεται και με το νόμο 3827/2010,ΦΕΚ 30/Β/25-2-2010 (Ευρωπαϊκή σύμβαση του τοπίου, Σύμβαση Φλωρεντίας  ).

Στις  έννοιες της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα φυσικά τοπία , τα φυσικά μνημεία, οι φυσιογραφικοί και υδατογραφικοί  σχηματισμοί  ,τα παραδοσιακά μονοπάτια, οι κατοικίες απειλούμενων φυσικών και ζωικών ειδών. Τα παραπάνω  καθορίζονται από τη Διεθνή σύμβαση της  UNESCO και έχουν τεθεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας με την «Σύμβαση προστασίας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».  Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε σε εθνικό επίπεδο με το νόμο 3521/2006.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να αντιστεκόμαστε στην βάναυση αλλοίωση του τοπίου και να διεκδικούμε αυτό να παραμείνει έτσι όπως το γνωρίσαμε και το βιώσαμε, έχοντας πλήρη επίγνωση του πώς αυτό έχει διαμορφώσει τα ήθη ,τα έθιμα ,τις λαϊκές παραδόσεις,  τα δημοτικά μας τραγούδια  και την προσωπικότητά μας. Οι βουνοκορφές είναι μέρος της ύπαρξής μας και ανήκουν στο μέλλον των παιδιών μας .

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον τόπο μας είναι ο κρίκος που συνδέει το παρόν μας με τις μνήμες του παρελθόντος αλλά και με το μέλλον μας . Ένα μέλλον με αξίες και νόημα που προϋποθέτει  την αρμονική συμβίωσή με το φυσικό περιβάλλον , το σεβασμό προς αυτό, την ενεργό συμμετοχή μας σε ό,τι το αφορά .Ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου , όπως και στην πολιτική βούληση των ιθυνόντων που μπορούν να αποτρέψουν αυτή την υποβάθμιση, δίνοντάς μας πίσω  τις μνήμες και την ταυτότητά μας .  

Η περιοχή μας θα έπρεπε και θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όχι με την οικολογική καταστροφή της αλλά αντίθετα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της , θέμα που είναι επίκαιρο  αυτές τις μέρες , αφού πραγματοποιήθηκε  έως τις 8 Μαΐου  η 2η φάση της 15ης Διάσκεψης του ΟΗΕ  για την απώλεια της βιοποικιλότητας.  Τη διακήρυξη αυτή , («Διακήρυξη της Κουμίνγκ »),  ενέκριναν πάνω από 100 χώρες ανάμεσά τους  και η Ελλάδα.

Διεκδικούμε λοιπόν ελεύθερες  βουνοκορφές  και όχι ισοπεδωμένες από τόνους τσιμέντου.  Έχοντας επίγνωση και βαθιά συνείδηση του τι σημαίνει  «οικολογικός πολιτισμός»,  θυμίζουμε ότι τα  « αετόμορφα ψηλά βουνά» υπήρξαν ιστορικά καταφύγιο ελευθερίας του λαού μας με περήφανες τις κορυφές τους  σαν το περήφανο ηθικό ανάστημα αυτών που πολέμησαν γι αυτά , τα περπάτησαν,  εμπνεύστηκαν (αρκεί να θυμηθούμε τα αμέτρητα δημοτικά και λαϊκά μας τραγούδια) και τα αγάπησαν τόσο…

 

                           Πολιτιστικός Σύλλογος Παράμερου

                                        “Το Βαρδάρι”