Παραδοσιακή γαλατόπιτα Ιθάκης από τον Αντώνης Κούκεν

Αποτελεί αγαπημένη πίτα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Τρικαλινών η γαλατόπιτα. Για αυτό ζητήσαμε από τον δικό μας μάγειρα του κάμπου Αντώνης Κούκεν να μας φτιάξει και να μας δώσει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για όλους τους αναγνώστες του TrikalaIN.gr μια ξεχωριστή γαλατόπιτα που μας έρχεται από την Ιθάκη. Για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο και να αφήσουμε πίσω την πνιγερή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού και όσων συνέβησαν καθ’ όλη την διάρκεια του!

Ώρα να γλυκαθούμε και ξεκινάμε με τα υλικά:

1μιση λίτρο γάλα πρόβειο, αν βρούμε πρόβειο διαφορετικά μας κάνει οποιοδήποτε γάλα φρέσκο πλήρες.

5 φρέσκα αυγά κότας αλανιάρας που “βόσκει” στα Τρίκαλα, διαφορετικά μας κάνουν και πτηνοτροφείου +1 κρόκο επιπλέον.

2 βανιλέτες, τα φακελάκια. Προτιμήστε τα γιατί με τα γνωστά πλαστικά καψούλια της γιαγιάς πολλοί οδοντίατροι στα Τρίκαλα πλούτισαν με το δάγκωμα – άνοιγμα τους!

220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό. Να θυμόσαστε ψιλό χρησιμοποιούμε για κρέμες τύπου γαλατόπιτας – γαλακτομπούρεκο, χονδρό για χαλβά σιμιγδαλένιο.

220 γρ. ζάχαρη, αν σας αρέσει πετιμέζι βάλτε περισσότερο αλλά προσοχή γιατί υπάρχει και το ζάχαρου!

70 γρ. βούτυρο φρέσκο για να το ρίξω στο μείγμα και 200 γρ. βούτυρο για να το λιώσω και να αλείψω τα φύλλα κρούστας, προτιμήστε να το πάρετε από τον Αμάραντο, το μαγαζάκι στα στενά της λαϊκής αγοράς των Τρικάλων για να το ευχαριστηθείτε, ποιοτικό και γευστικό!

1 συσκευασία φύλλα κρούστας (450 γρ.) για γλυκά όχι για πίτες γιατί τα φύλλα για πίτες είναι σκληρά και ανθεκτικά και 1 πρέζα αλάτι

—————————-

Διαδικασία: Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανιλέτες και τα 5 αυγά αφού τα έχω κλουκουτέψ (χτυπήσει) καλά. Ανακατεύω συνεχώς με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα. Όταν πήξει, τραβάμε τη κατσαρόλα από την φωτιά και τότε προσθέτουμε τα 70 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

——————————–

Βουτυρώνω ένα ταψί (διάμετρος 30 εκ.) στρώνω το πρώτο φύλλο, έπειτα βουτυρώνω, στρώνω το δεύτερο, βουτυρώνω, στρώνω το τρίτο, βουτυρώνω και την ίδια διαδικασία κάνω και για το τέταρτο και το πέμπτο φύλλο. Τοποθετώ το έκτο φύλλο, τώρα δεν βουτυρώνω γιατί θα ρίξω το μείγμα που έχει κρυώσει ελαφρώς. Ισιώνω την επιφάνεια της με σπάτουλα. Διπλώνω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα να πάρει και λίγο κρέμα δημιουργώντας τον λαχταριστό κόθρο!

Κλουκουτάμε (χτυπάμε) ελαφρώς ένα κρόκο αυγού με μια κουταλιά της σούπας νερό και περιχύνουμε την πίτα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς (αντιστάσεις) ή 170 C βαθμούς (αέρας) για 30 έως 50 λεπτά μέχρι να την δούμε να ροδοψήνεται! Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για κανα 20 λεπτο και μετά σερβίρουμε πασπαλίζοντας ζάχαρη άχνη και λίγο κανέλα!!!

 Καλό μήνα γλυκά μου τσονάκια! Antonis cooken