Παραδοσιακά Πασχαλινά έθιμα στους Αγίους Αναργύρους Μουζακίου

DSC03388

Πολυσχιδές και σημαντικό είναι το θρησκευτικό και λατρευτικό έργο που επιτελεί ο ιερέας του χωριού Άγιοι Ανάργυροι Μουζακίου Καρδίτσης π. Νικόλαος Δαλαγιώργος.

Κατά τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα έλαβαν χώρα πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη όπου τα μεσάνυχτα τελέστηκε Ιερά Παράκληση στην οδό του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου αναβίωσε το έθιμο της αναπαράστασης της Εις Άδου Καθόδου του Κυρίου.

Το βράδυ της Αναστάσεως πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν κατά τη Θεία Λειτουργία λαμβάνοντας στο τέλος κόκκινα αυγά και κουλούρια ως ευλογία. Παράλληλα αναβίωσαν και άλλα έθιμα όπως ο μεγάλος χορός “Σήμερα Χριστός Ανέστη και στους Ουρανούς Επέστη” παραθέτοντας μετά κέρασμα στο καφενείο του χωριού.

DSC03384

Λαμπρό ήταν και το Πανηγύρι του χωριού, Αγίου Γεωργίου. Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με πλούσια κεράσματα. Μεγάλη ευλογία αποτέλεσε η παρουσία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτισσας καθώς και τα ιερά Λείψανα των Αγίων της εκκλησίας.

Στο τέλος της Λειτουργίας μετά την αρτοκλασία σχηματίζοντας ένα κύκλο όλοι οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες με την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου στα χέρια του Ιερέα του χωριού, χόρεψαν το τραγούδι του Άη – Γιώργη, ένα πασχαλινό τραγούδι που χορεύεται σε ανάλογες περιπτώσεις από τη Δεύτερη Ανάσταση μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα στο προαύλιο της εκκλησίας.

DSC03328

/