Παραδοσιακά μελομακάρονα της μαμάς!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Μάλλον έχετε ήδη φάει τα πρώτα σας μελομακάρονα από φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξετε τα δικά σας παραδοσιακά μελομακάρονα;

Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να… μεγαλουργήσετε!

Συστατικά

  • 2 φλ. λάδι,
  • 1 φλ. ζάχαρη,
  • ½ φλ. µπράντι,
  • ½ φλ. χυµό πορτοκαλιού,
  • το ξύσµα
  • 1 πορτοκαλιού,
  • 1 κουταλιά κανέλα, σε σκόνη,
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλα σε σκόνη,
  • 1 κιλό, περίπου, αλεύρι (µαλακό, όχι φαρίνα),
  • 2 κουταλάκια µπέικιν πάουντερ ή 2 φακελάκια,
  • 1 κουταλάκι µαγειρική σόδα,
  • 1 πρέζα αλάτι,
  • 1 φλ. χοντροκοµµένη καρυδόψιχα για πασπάλισµα.
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. νερό,
  • 2 φλ. µέλι,
  • 2 φλ. ζάχαρη,
  • 1 λεµόνι, η φλούδα σε λεπτές λωρίδες (το κίτρινο µέρoς µόνο) +
  • 1 κουταλιά χυµό λεµονιού.

Βήματα

  •  Βήμα 1

    ∆ιαλύετε τη σόδα µέσα στο χυµό πορτοκαλιού και κοσκινίζετε το αλεύρι µε το µπέικιν-πάουντερ, την κανέλα, τα γαρίφαλα σε σκόνη και 1 πρέζα αλάτι.

  •  Βήμα 2

    Χτυπάτε µε το µίξερ τη ζάχαρη µε το λάδι µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  •  Βήμα 3

    Ύστερα προσθέτετε τµηµατικά το χυµό µε τη σόδα, το µπράντι, το ξύσµα και ύστερα το µισό αλεύρι.

  •  Βήμα 4

    Αδειάζετε το µίγµα σε µια λεκάνη το ζυµώνετε µε το χέρι, προσθέτοντας λίγο- λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.

  •  Βήμα 5

    Το ζυµώνετε µέχρι να γίνει µια ζύµη λεία και µαλακή, όµως δεν χρειάζεται να το ζυµώσετε πολλή ώρα, γιατί τα µελοµακάρονα δεν θα γίνουν αφράτα.

  •  Βήμα 6

    Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.

  •  Βήμα 7

    Παίρνετε κοµµατάκια ζύµης σε µέγεθος καρυδιού, τα πλάθετε σε οβάλ µελοµακάρονα, φουσκωτά στη µέση και τα βάζετε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να πάρουν το κυµατιστό σχήµα µε τις τρυπίτσες στην επιφάνεια (ή τα τρυπάτε µε πιρούνι) και τα απλώνετε πάνω σε ταψιά του φούρνου, ντυµένα µε αντικολλητική λαδόκολλα.

  •  Βήμα 8

    Τα ψήνετε για 20 – 25 λεπτά περίπου, τα βγάζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα µεταφέρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και να σφίξουν.

  •  Βήμα 9

    Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το σιρόπι.

  •  Βήμα 10

    Ανακατεύετε σε µια κατσαρόλα τη ζάχαρη στο νερό και τις φλούδες µέχρι να λιώσει και ύστερα αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει, σε χαµηλή φωτιά, για 10 λεπτά.

  •  Βήμα 11

    Προσθέτετε το µέλι και το χυµό του λεµονιού, αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά και πετάτε τις φλούδες.

  •  Βήμα 12

    Όταν κρυώσουν τα µελοµακάρονα, τα µελώνετε, βουτώντας τα τµηµατικά στο ζεστό σιρόπι.

  •  Βήμα 13

    Τα αφήνετε 15 λεπτά, τα γυρίζετε από την ανάποδη, τα αφήνετε για άλλα 15 λεπτά και τα βγάζετε.

  •  Βήμα 14

    Τα πασπαλίζετε µε καρυδόψιχα και τα βάζετε σε πιατέλες.

Πηγή: xrysessyntages.gr