Παπατόλιας: «Να αντισταθούν οι Περιφέρειες στο Μεσοπρόθεσμο»

Papatolias2_new

 

 

 

 

Εν όψει της κατάλυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών και της διοικητικής διάλυσης της Αυτοδιοίκησης που προωθούν το Μεσοπρόθεσμο και ο Προϋπολογισμός, ο Απόστολος Παπατόλιας, Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Π.Ε., προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα για την ανατροπή της αντιαυτοδιοικητικής και αντικοινωνικής πολιτικής, που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο και στον Προϋπολογισμό.

Μιας πολιτικής που εκφυλίζει την Αυτοδιοίκηση σε τυφλό εργαλείο για την επιβολή κάθε λογής περιοριστικών πολιτικών εις βάρος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Η επιχείρηση απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης που προωθείται από τους κυβερνητικούς κύκλους, παραποιεί την αλήθεια, απηχώντας απλώς τους χρεοκοπημένους κύκλους του κρατικού συγκεντρωτισμού.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον οποιονδήποτε ότι η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι) έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην προσπάθεια για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, μέσα από γιγαντιαίες περικοπές τόσο των ΚΑΠ, όσο και των επενδυτικών και κοινωνικών της δαπανών.

Θέτουμε ως πρωταρχικό μας στόχο τη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού πολιτικού και αυτοδιοικητικού μετώπου, το οποίο σε στενή συνεργασία με τους ενεργούς θεσμούς των τοπικών κοινωνιών θα ακυρώσει στην πράξη αυτές τις πολιτικές με δυναμικές αντιδράσεις που θα αποκαθιστούν το κύρος της Αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών.

Ο προγραμματισμός της δράσης μας για τις Περιφέρειες, οφείλει να περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

α) Να αρνηθούν οι Περιφέρειες την άσκηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν ή πρόκειται να μεταφερθούν στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης με αντισυνταγματικό τρόπο, χωρίς τη διασφάλιση των αντίστοιχων πόρων. Το κεντρικό κράτος που επιβάλλει τον πολιτικό ευνουχισμό και την κατάλυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, ας αναλάβει μόνο του την ευθύνη για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων. Η Αυτοδιοίκηση ούτε θα δώσει συγχωροχάρτι στις κεντρικές πολιτικές που οδηγούν στην κοινωνική κατάρρευση, ούτε θα γίνει η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» της μονόπλευρης και επιλεκτικής λιτότητας της τρόϊκας και της συγκυβέρνησης.

β) Να στηριχθεί με όλα τα μέσα ο αγώνας των εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας που βίαια και «ρατσιστικά» καταργούνται από το Μεσοπρόθεσμο πλήττοντας την  «καρδιά» των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

γ) Να κλείσουν οι Περιφέρειες, να σταματήσει δηλαδή η διοικητική λειτουργία των  Περιφερειών, έως ότου πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, στις οποίες θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ουσιαστική στήριξη της Αυτοδιοίκησης.