Παπαστεργίου: Το επόμενο διάστημα η καταβολή της β’ δόσης της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, είχε την Πέμπτη στην Αθήνα ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ήταν η καταβολή της β’ δόσης της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, όπως είχε άλλωστε είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Αντίθετα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε πως  «στόχος του ΥΠΕΣ είναι, μόλις ολοκληρωθεί η τυπική κατάθεση των οικονομικών στοιχείων  και πάντως μέχρι τις 10 – 15 Αυγούστου,  να δοθεί στους Δήμους της χώρας και η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από όσους Δήμους δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα τυπικά στοιχεία στο «παρατηρητήριο», να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Παράλληλα, αναφορικά με τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Σε σχέση με την τελευταία γενιά ληξιπρόθεσμων  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποσαφήνισε ότι τα 200 εκ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των Δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως με τα νέα δεδομένα, όπου το 40% του ποσού που θα δοθεί σε Δήμους δεν θα αναζητηθεί, ενώ 60% θα επιστραφεί μέσω των ΚΑΠ του κάθε δικαιούχου Δήμου, αποκαθίσταται έως ένα βαθμό και το περί δικαίου αίσθημα για ένα πλήθος δήμων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλο αυτό το διάστημα.