Παπαστεργίου-Μητσοτάκης: Επί τάπητος ΕΣΠΑ, αρμοδιότητες, μεταναστευτικό (βίντεο)

«H κυβέρνηση εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση. Θέλουμε μέσα από αυτή την μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία (σ.σ. νόμος για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης) να σας δώσουμε την δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί», τόνισε κατά την έναρξη της συνάντησης του με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν είναι μια συνάντηση που ήρθαμε να μεμψιμοιρίσουμε και να γκρινιάξουμε. Oι προκλήσεις για την αυτοδιοίκηση είναι μεγάλες. Είναι μια συνάντηση που ήρθαμε για να φύγουμε μπροστά», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δημήτρης Παπαστεργίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα είναι ένα από τα βασικά που θα συζητηθούν, με δεδομένο ότι οι δήμοι ζητούν δική τους διαχειριστική Αρχή που να μην περνάει μέσα από τις περιφέρειες. Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται τεθούν μεταξύ άλλων:

-Η αναπτυξιακή προοπτική των δήμων

-Το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο»

-Οι αρμοδιότητες των δήμων ενόψει και του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείο Εσωτερικών

-Το προσφυγικό -μεταναστευτικό, για το οποίο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναμένει την συναίνεση των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να μετακινηθούν χιλιάδες πρόσφυγες -μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα.

aftodioikisi.gr