Παπαστεργίου: «Εξυπνο» είναι να αλλάζουμε τη νοοτροπία

Η «κανονικότητα» του Δ. Τρικκαίων στο TEDx Athens 

Μια ουσιαστική, όσο και σταχυολογημένη με τα έργα του Δήμου Τρικκαίων ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων, εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους στο TEDx  Athens 2018. Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εξέθεσε στο κατάμεστο αμφιθέατρο, το τι συνέβη και το τι γίνεται στα Τρίκαλα.

Με κυρίαρχο ζήτημα το «Συνηθισμένο», την «Κανονικότητα», ο Δήμαρχος Τρικκαίων αντέστρεψε το κοινώς αποδεκτό, ότι η κανονικότητα δεν είναι φυγή προς τα εμπρός. Φέρνοντας ως παράδειγμα, σειρά δράσεων, καινοτομιών και πιλοτικών εφαρμογών, αναρωτήθηκε, τι, τελικώς, είναι «κανονικό»:
– Δεν είναι κανονικό, να εφαρμόζεται ο νόμος για το κάπνισμα;
– Δεν είναι κανονικό, να προσφέρεις καλύτερες υπηρεσίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στους κατοίκους;
– Δεν είναι κανονικό, να προσφέρεις διέξοδο και βοήθεια για ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, με το πρόγραμμα «Ασκληπιός»:
– Δεν είναι κανονικό, να συνδράμεις το όραμα καθηγητών και μαθητών για υπ0ολογιστική σκέψη με δωρεάν κιτ ρομποτικής;
– Δεν είναι κανονικό, να συμπαρίστασαι ενεργά στους πρόσφυγες;
– Δεν είναι κανονικό, να σταματούν οι οδηγοί στις διαβάσεις πεζών;

Αυτά και άλλα παραδείγματα από την πραγματικότητα στα Τρίκαλα και συνολικότερα στον Δήμο Τρικκαίων, ενσωματώθηκαν στην άποψη του Δημάρχου: «μετά από τόσα χρόνια επίπλαστης ευδαιμονίας και έχοντας σοβαρό έλλειμμα παιδείας, έχουμε χάσει την αίσθηση της κανονικότητας». Και  ότι «Συνηθίσαμε στο “μέτριο”, αρκεστήκαμε με το “λίγο” και ξεχειλώσαμε τελείως τα όρια της ανεκτικότητάς μας».

Επομένως, κατά τον κ. Παπαστεργίου, σίγουρα δεν πρέπει «να ψάχνουμε δικαιολογίες, έχοντας διαγράψει τη λέξη αυτοκριτική από το λεξιλόγιό μας».

Αλλά οι Δήμοι «Να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν. Να πείσουν τους πολίτες τους να αλλάξουν άποψη και νοοτροπία, να δούνε μία άλλη πραγματικότητα που ίσως αγνοούν».

Χωρίς να «μετράμε τον πολιτισμό μας με τα Terabyte των big data, τα MegaBps των οπτικών ινών, και τα MW της κατανάλωσης ρεύματος», χρειαζόμαστε  «ένα όραμα να μας καθοδηγήσει!».

Και για τον κ. Παπαστεργίου «αυτό το όραμα, είναι μια ανθρώπινη πόλη, όχι απαραίτητα μία “έξυπνη” πόλη».

Επομένως, «το πιο smart που μπορεί να κάνει μία έξυπνη πόλη, μία έξυπνη δημοτική αρχή, είναι να προσπαθήσει να αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών της. Να καθοδηγήσει με το παράδειγμα, και να πείσει με τις πράξεις. Να αντισταθεί στο λαϊκισμό, να πει την αλήθεια, να μείνει στα σοβαρά και να δουλέψει με ορίζοντα επόμενων γενεών και όχι επόμενων εκλογών».

Και αντικρούοντας την «κανονικότητα» της μέχρι τώρα πολιτικής, κάλεσε συνολικότερα, «ομάδες νέων ανθρώπων να πάρουν την τύχη των τόπων τους στα χέρια τους… Να παρακινήσουν τους πολίτες προκειμένου να βγάλουν προς τα έξω τον καλό τους εαυτό, που σίγουρα κάπου εκεί μέσα υπάρχει!»
Αυτό, τελικά, ήταν το «κανονικό» που συνέβη στον Δήμο Τρικκαίων, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου