Παπαστεργίου: Καμία από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών δεν οφείλεται σε πράξεις ή παραλείψεις δήμων

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, με δημόσια τοποθέτηση του θέτει τα όρια στη κριτική που ασκείται προς τις Δημοτικές Αρχές σχετικά με τις ευθύνες που έχουν σε περιπτώσεις πυρκαγιών και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως κανείς δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί αναίτια τους Δήμους.

Επειδή πάει να στηθεί πολύ νωρίς φέτος ένα blame game για τις πυρκαγιές, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Να απαντήσουμε καταρχάς σε ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε φορά τους πολίτες : Ποιες είναι πραγματικά οι αρμοδιότητες των Δήμων στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως θα μας αποδοθούν ευθύνες για πράγματα που είναι εκτός αρμοδιοτήτων μας….

Να ξεκαθαρίσουμε πως οι Δήμοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ την ευθύνη καθαρισμού των δασών, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τη διάνοιξη των δασικών δρόμων και τον καθαρισμό των ΕΚΤΟΣ σχεδίου εκτάσεων, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ την ευθύνη κοπής των δέντρων κάτω από γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Για όλα τα παραπάνω, ΞΕΚΑΘΑΡΑ δεν έχουμε ευθύνη κι αρμοδιότητα.

Οι Δήμοι ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ κι ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ για τις δικές τους εκτάσεις, τους κοινόχρηστους χώρους, κάποια (όχι όλα) περιαστικά πάρκα και άλση, καθώς ΚΑΙ την ευθύνη να κινηθούν οι διαδικασίες για να καθαριστούν ιδιωτικά οικόπεδα ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.