Παπαστεργίου: Ας αφήσουμε το έργο να μπει στη ζωή της πόλης πριν το κρίνουμε…

Την δική του απάντηση στους επικριτές του νέου γλυπτού με την ομπρέλα, που κοσμεί εδώ και λίγες μέρες τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, δίνει με δημόσια ανακοίνωση του στα social media, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ιδού τι αναφέρει:

«Το έργο το έχω ξαναδεί…

Όταν ανακαινίστηκε η Κεντρική Γέφυρα και σε κάποιους δεν άρεσε το νέο σχέδιο ενώ σε άλλους “έλειψαν” τα γυάλινα παράθυρα προς το ποτάμι που εντωμεταξύ ποτέ κανείς δεν είχε προσέξει. Μετά βέβαια μια χαρά τους φάνηκε.

Με τις βάρκες στο ποτάμι που χλεύασαν, στις οποίες βέβαια μετά έσπευσαν να φωτογραφηθούν.

Όταν γκρεμίσαμε το άλλο “μνημείο” της πόλης, το ψητοπωλείο και τα βρωμερά λουτρά στην Πλ. Κιτριλάκη.

Ας είμαστε ειλικρινείς.

Από κανέναν δεν θα λείψει η βρύση στην Ασκληπιού.

Δεν ήταν όμορφη, δεν ήταν παραδοσιακή, δεν εξυπηρετούσε τίποτε, κανείς ποτέ δεν έβγαλε μια φωτογραφία μπροστά της. Προκαλώ όλους αυτούς που τώρα τους λείπει, να μου στείλουν μια δική τους στο σημείο.

Πάμε τώρα στο έργο του Ζογγολόπουλου, το οποίο το Ίδρυμα Γεωρ. Ζογγολόπουλου είχε την καλοσύνη να μας δωρίσει.

Καταρχάς η τέχνη είναι κάτι το υποκειμενικό, συνεπώς δεν περιμένω να αρέσει σε όλους. Φυσικά αυτό απέχει χιλιόμετρα από το να το χαρακτηρίζει κανείς ξόβεργα και παλιοσίδερα. Αλίμονο αν ο Ζογγολόπουλος μετά θάνατο, περιμένει την καταξίωση, από το έργο των Τρικάλων!

Επίσης κανείς ποτέ δεν είπε ότι θα είναι ίδιο με αυτό της Θεσσαλονίκης. Εκτός και αν έπρεπε να πούμε στο Ίδρυμα ότι… είναι τσιγκούνηδες και δεν το θέλουμε!

Πάμε και στο τρίτο θέμα. Έπρεπε να μπει εκεί ή αλλού; Γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.

Το έργο μια χαρά είναι. Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Όλη η ασχήμια γύρω του. Το ότι έχουμε συνηθίσει την ασχήμια στο δημόσιο χώρο και όταν κάτι είναι διαφορετικό, όμορφο και συνεπώς παράταιρο, μας ξενίζει.

Οι χρωματιστές τέντες, οι χωρίς καμία αρχιτεκτονική άποψη σύγχρονες οικοδομές, οι άτεχνες μουτζούρες και τα συνθήματα, οι τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες… Και εδώ, ως Δήμος, πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Όμως δείτε σε πόση αρμονία είναι με τα δύο παλιά κτίρια στην αρχή της Απόλλωνος!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την πλάκα τους γιατί κάνουν πράξη το απωθημένο του καθενός. Ήθελε να γίνει γιατρός; Στο fb θα μιλήσει ως γιατρός, αλλά και ως διεθνολόγος, προπονητής ποδοσφαίρου, κριτικός τέχνης, πυρηνικός φυσικός και ό,τι άλλο θα ήθελε να γίνει.

Πριν λοιπόν μιλήσουμε ως τέτοιοι, να αφήσουμε το έργο να κάνει τη δουλειά του, να μπει στη ζωή της πόλης. Πριν το στείλουμε στο πυρ το εξώτερο, να κοιτάξουμε πρώτα την ομορφιά και αισθητική στο σπίτι μας, τον κήπο, τη γειτονιά μας.

Πραγματικά χαίρομαι γιατί παρότι η εγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ήδη βλέπω πόσο τα νέα παιδιά το έχουν αγκαλιάσει, βγάζουν και ανεβάζουν selfies, το έχουν αποδεχτεί. Και τα παιδιά, ειδικά σε αυτή την ηλικία, έχουν περίσσευμα ομορφιάς.

Συνεπώς δεν φταίει ο Ζογγολόπουλος, ο εθισμός μας στη νεοελληνική ασχήμια φταίει».