Παντζάρια ψητά στο χαρτί με σάλτσα φέτας-γιαουρτιού

Υλικά Συνταγής

  • παντζάρια: 1 κιλό, μέτρια
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: 110 ml
  • αλάτι

Για τη σάλτσα φέτας-γιαουρτιού

  • γάλα: 200ml
  • φέτα τριμμένη: 300 γρ.
  • γιαούρτι στραγγιστό: 150 γρ.
  • άνηθο, μαϊντανό ή δυόσμο: 1/2 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • λεμόνι: 1/2
 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Πλένετε τα παντζάρια σε τρεχούμενο νερό, χωρίς να σκίσετε τη φλούδα τους. Σ’ ένα ταψί στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τα παντζάρια. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τα σκεπάζετε καλά. Ψήνετε τα παντζάρια για 90’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
  • Όσο ψήνονται τα παντζάρια ετοιμάζετε τη σάλτσα ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να βράσει. Προσθέτετε τη φέτα, το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να δέσει το μείγμα. Προσθέτετε το γιαούρτι κι ανακατεύετε για άλλα 1′-2′. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μυρωδικό κι ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.
  • Βγάζετε τα παντζάρια απ’ το φούρνο. Όταν κρυώσουν αρκετά τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε σε κομμάτια ή χονδρές ροδέλες, τα βάζετε σε πιατέλα και τα σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Σημειώσεις

1. Όσοι και όσες αποφεύγουν τις ζωικές τροφές μπορούν να απολαύσουν τα ψητά παντζάρια με λαδόξιδο, καρύδια και μαϊντανό.

 

2. Μπορείτε ακόμη να βράσετε τα φύλλα τους για 20′ και να τα σερβίρετε κι αυτά στην πιατέλα.

 

3. Τα ψητά παντζάρια ταιριάζουν βέβαια και με σκορδαλιά.