Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο Τρικάλων

«Στολίζει κι εμένα η μάνα μου με στέλνει στο πανηγύρι…»

Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 ανήμερα της εορτής του. Τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Μονής. Ακολούθησε ο τελετουργικός «χορός των γερόντων» με μπροστάρη τον 93χρονο Νικόλαο Καραντάκο. Πρόκειται για τελετουργικό χορό που τραγουδιέται αντιφωνικά. «Τώρα είναι Μάης κι Άνοιξη, τώρα το καλοκαίρι. Τώρα στολίζει ο Θιος τη γη με εννιά λογιών λουλούδια. Στολίζει κι εμένα η μάνα μου με εννιά λογιών αρμάτες. Με λούζει με χτενίζει, με στέλνει στο πανηγύρι, τ’ Αφέντη τ’ Αη Γιώργη. Το πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος. Κρατεί κι ο δράκος το νερό, διψά το πανηγύρι. Διψάν κι ο μούλες της Κυράς και τα θεριά τ’ Αφέντη. Απόλα δράκε το νερό, να πιει το πανηγύρι. Να πιουν κι οι μούλες της Κυράς και τα θεριά τ’Αφέντη, τ΄Αφέντη τ΄Αη Γιώργη.» Ακολούθησε χορός από όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μυροφύλλου Τρικάλων καθιέρωσε το «Τραπέζι το Αη Γιώργη», την παραδοσιακή «φιλοξενία» των προσκυνητών με «καζάνι» με πρόβιο κρέας από δωρεές των πιστών. Από βραδύς τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώνονται στο μοναστήρι και ευλαβικά ετοιμάζουν τα σφάγια. Την επομένη το καζάνι ευλογείται από τον ιερέα και διανέμεται στους πανηγυριστές. Το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί τους αδελφούς Ράπτη (του Γεωργίου – κλητήρα), Μπαρκονίκου Ουρανία, Ψαρρή Στέφανο, Δουβλαντώνη Παναγιώτη, Τσιρογιάννη Βαγγέλη, Καρακίστιο Ελευθέριο )ιερέα), Γούλα Δημήτριο, Σπύρου Δημήτριο, Δεληγιάννη Γιώργο και Ζάχο Χαράλαμπο στην για τις προσφορές τους, καθώς επίσης και όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για την προετοιμασία και τη διανομή.

Ο φετινός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου, ήταν ο πρώτος μετά την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της ομώνυμης Ιεράς Μονής στο Μυρόφυλλο Τρικάλων ύστερα από δωρεά της οικογένειας Χριστοφόρου Παπαδόπουλου στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου τους Μιλτιάδη. Σε ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και ευχαριστίας για την εν λόγω προσφορά ο Σύλλογος Μυροφύλλου Τρικάλων, κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου, απένειμε τιμητική και ευχαριστήρια πλακέτα στην οικογένεια Χριστοφόρου Παπαδόπουλου, καθώς επίσης εξέφρασε την πρόθεση και διάθεση να αναλάβει τη «φιλοξενία» στους πιστούς, κάθε φορά που θα τιμάται πλέον και ο Άγιος Μιλτιάδης και θα πανηγυρίζει η Μονή, σύμφωνα με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσοστόμου.

Για το Δ.Σ. Ε.Μ.Ε. Συλλόγου Μυροφύλλου Τρικάλων

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Αθανάσιος Μπαλατσούκας             Αχιλλέας Λέρας