Πανηγύρι στην Πύλη για τα εννιάμερα της Παναγίας .

porta panagia

Στις 23 Αυγούστου, είναι τα εννιάμερα της Παναγίας, και γιορτάζει το μοναστήρι της Πόρτα-Παναγιάς στην Πύλη Τρικάλων. Το Σάββατο 22 Αυγούστου έγινε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’Αρτοκλασίας, και την Κυριακή θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

Παράλληλα γίνεται και η μεγάλη εμποροπανήγυρη στην Πύλη ( σήμερα το χάλασε ο καιρός με τη βροχή )

Πλήθος εκθετών παρουσιάζουν και πωλούν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους.

Λούνα Παρκ, παραδοσιακές λιχουδιές, γλυκίσματα έχουν την τιμητική τους.

Από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, απέναντι από την Πύλη (Πόρτα), στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς που ήταν γνωστός στην βυζαντινή εποχή ως Μεγάλαι Πύλαι.

Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής, που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας της Ακαταμαχήτου και η οποία διαλύθηκε, άγνωστον πότε, κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Ο ναός ιδρύθηκε το 1283 μ.Χ. από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό τον Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Δούκα.

Κατά καιρούς υπέστη διάφορες ζημιές από σεισμούς ή πυρκαγιές, σήμερα είναι καλά συντηρημένος και αποτελεί μετόχι της υπερκειμένης μονής του Δουσίκου.
Σώζεται το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο. Το μεταγενέστερο ξυλόγλυπτο του 1767 πουλήθηκε στη μονή Δουσίκου και σήμερα είναι τοποθετημένο στο καθολικό της.

Αξιόλογες οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του, του Χριστού (αριστερά, ήτοι βόρεια) και της Θεοτόκου (νότια της Ωραίας Πύλης), ήτοι αντίθετα από τη συνηθισμένη τοποθέτηση στους ορθόδοξους ναούς.

.