Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πρόσκληση στην εκδήλωση “EXO REVEAL”

Η HERMES Team σας προσκαλεί στην εκδήλωση “EXO REVEAL” που διοργανώνει. Η HERMES Team είναι η μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα φοιτητών στη ρομποτική για ιατρικές εφαρμογές στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, στον Βόλο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, από τις 15:00 έως τις 19:00, και θα αποτελέσει την επίσημη παρουσίαση του πρώτου ρομποτικού εξωσκελετού στην Ελλάδα “HERMES EXO”, ο οποίος έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει λύσεις σε άτομα με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού (SCI).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση και επίδειξη λειτουργίας του “HERMES EXO”.
  • Workshopμε θέμα “Έρευνα και Ανάπτυξη Ρομποτικού Εξωσκελετού”, όπου θα αναλυθούν οι τεχνολογικές και ερευνητικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε κατά την ανάπτυξη του εξωσκελετού.
  • Career Day, που απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςκαι κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.
  • Δράσεις για την προσβασιμότητα και ευαισθητοποίηση για τα άτομα με αναπηρίες, σε συνεργασία με εγκεκριμένα σωματεία και ιατρούς.

Θα ήταν τιμή μας να παρευρεθείτε και ανυπομονούμε να σας έχουμε κοντά μας σε αυτήν τη σημαντική στιγμή για την HERMES Team

Περισσότερες πληροφορίες για την HERMES Team:

Η HERMES Team αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα φοιτητών στην
Ελλάδα στον τομέα της ρομποτικής για ιατρικές εφαρμογές και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ). Συγκεκριμένα, η HERMES Team
ασχολείται με την ανάπτυξη ενός πλήρως λειτουργικού ρομποτικού εξωσκελετού για άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού (SCI), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκπληρώνουν βασικές καθημερινές ανάγκες. Στόχος της είναι να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό CYBATHLON 2024 στο αγώνισμα “Exoskeleton Race”, σηματοδοτώντας την πρώτη ελληνική συμμετοχή.

Η HERMES Team ιδρύθηκε το 2018 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την κατασκευή ρομποτικού εξωσκελετού για τον διαγωνισμό CYBATHLON. Σήμερα, η ομάδα έχει αναδιοργανωθεί και απαρτίζεται από 30 φοιτητές, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Επιπλέον, την ομάδα απαρτίζουν ο πιλότος του ρομποτικού εξωσκελετού, με την βοήθεια ορθοπεδικών και νευρολόγων, αλλά και ο υπεύθυνος καθηγητής Νικόλαος Μπέλλας, προσφέροντας ποικίλες επιστημονικές και επαγγελματικές προσεγγίσεις στο έργο της ομάδας.

Τα οφέλη του ρομποτικού εξωσκελετού είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πέρα από τη δυνατότητα κίνησης, συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού, ουροποιητικού και κυκλοφοριακού συστήματος. Επιπλέον, ενισχύει την ψυχολογία του ατόμου. Ως ομάδα, έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός εξωσκελετού που προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια στον χρήστη, ενώ παράλληλα είναι εύκολος στο χειρισμό και παρέχει άνετη εφαρμογή. Σημαντικό είναι επίσης να προσφέρει μεγάλη αυτονομία στον χρήστη.

Ο κύριος στόχος του HERMES EXO είναι να βοηθήσει άτομα με παραπληγία να σταθούν όρθιοι, να περπατήσουν σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος, να ανέβουν και να κατέβουν σκάλες και, γενικότερα, να τους βοηθήσει στις καθημερινές διαδικασίες. Διαθέτει εργονομικό και ευέλικτο σχεδιασμό, δηλαδή επιτρέπει την προσαρμογή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του χρήστη (ύψος και βάρος), είναι εύκολος στην τοποθέτηση, ελαφρύς, ανθεκτικός, εύχρηστος και προσφέρει άνετη εφαρμογή. Αυτή η υποστηρικτική συσκευή είναι ειδικά σχεδιασμένη ως ερευνητικό πρωτότυπο για συμμετοχή στην κατηγορία Exoskeleton Race
του διαγωνισμού CYBATHLON 2024. Οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες του
εξωσκελετού είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις και τους στόχους του διαγωνισμού. Η ομάδα μας επιβλέπει πλήρως την υλοποίηση, κατασκευή και λειτουργία, συνεργαζόμενη με πιστοποιημένους συνεργάτες για ορισμένες
εφαρμογές. Ο HERMES EXO διαθέτει και ενσωματώνει πιστοποιημένα εξαρτήματα για την προοριζόμενη εφαρμογή της.