Παναγιώτης Πιλάτος: Άννα, Γιώργο, Γιάννη, ελάτε δίπλα μας όχι μπροστά μας

Παρακολουθώ με πολύ προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις για την δημιουργία ενιαίου φορέα στον προοδευτικό χώρο, στην οποία σημαντικό ρόλο όπως διαφαίνεται παίζουν τρεις Πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, και σε αυτήν την νέα κίνηση δεν λείπει και η αναφορά στο Ποτάμι, βεβαίως, βεβαίως.

Κ.Διαμαντοπούλου, κ. Ραγκούση και κ. Φλωρίδη, σέβομαι την όποια θετική πορεία είχατε και τις επιλογές που κάνατε την εποχή που είχατε κυβερνητικές θέσεις. Μετά από 7 χρόνια  ύφεσης και κρίσης, ο κόσμος έχει κουραστεί, έχει ταλαιπωρηθεί και έχει βαρεθεί να ακούει για ακόμα μία φορά για την όσμωση στον προοδευτικό χώρο, με κλειστά χαρτιά και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο σε αρκετά σημαντικά ζητήματα.

Ο πιο σημαντικός λόγος που δεν πραγματοποιείται κάποια ενοποίηση στο «κέντρο» έχει όνομα και λέγεται ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η εντύπωση που δίνεται από εσάς που πρωτοστατείτε στην καινούργια προσπάθεια είναι ότι δεν συμφωνείτε με την κ. Φ.Γεννηματά και δεν θέλετε να μπείτε σε μια διαδικασία να επιστρέψετε στον φυσικό σας χώρο και να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε εκ των έσω. Συγχωρέστε με αλλά δεν νομίζω ότι η μοναδική αντίρρηση που εκφράζετε είναι ο τρόπος εκλογής του νέου αρχηγού και οι διαδικασίες ενοποίησής που προτείνουν από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αρνητική εντύπωση μου έκανε και η αναφορά του κ. Ραγκούση σε συνέντευξή του ότι αποτελεί την τελευταία προσπάθεια. Δηλαδή ο προοδευτικός χώρος σταματάει σε εσάς τους τρεις και όσοι πλαισιώνουν το νέο φορέα;

Συνεχίζοντας στα τα του Ποταμιού, θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη ως μέλος του κινήματος απο τη δημιουργία του. Παρακολουθώ με απογοήτευση ορισμένα στελέχη μας να αφοσιώνονται για άλλη μια φορά αποκλειστικά και μόνο στην διαδικασία διαλόγου για κάτι νέο στο κέντρο. Απογοητεύομαι που κάποιοι βουλευτές μας αντί να προβάλουν όλα αυτά που καθημερινά αποκαλύπτει και προτείνει το Ποτάμι εξαντλούνται στις συζητήσεις για το κέντρο.

Δυσκολεύομαι ειλικρινά να κατανοήσω γιατί αντί να στηρίξουν όλοι με πάθος το μοναδικό καινοτόμο μεταρρυθμιστικό κόμμα στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Είναι σαν να τους ενδιαφέρει μόνο η συνέχιση της θητείας τους και στην επόμενη βουλή.

Το Ποτάμι στο προηγούμενο συνέδριο του αποφάσισε να προχωρήσει στο Κοινοβούλιο του Κέντρου, δεν έχει όμως συζητήσει ούτε κανείς έχει προτείνει την αυτοδιάλυση του. Οι πολίτες το ψήφισαν να παραμείνει ως έχει σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.

Το βασικό μου ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Δε θα ήταν πιο εύκολο να ερχόσασταν εσείς στο Ποτάμι; Δεν ξέρω γιατί δεν το κάνετε, ενώ στην ουσία δεν διαφωνείτε με όσα λέμε στο Ποτάμι, το 90% των δημόσιων τοποθετήσεών σας είναι όσα πρεσβεύει και το Κίνημα μας.

Είμαστε το δυνατό κίνημα του κέντρου όχι με την κλασσική έννοια όπως το γνωρίζουν η θέλει να το συντηρεί το συστημικό κομμάτι της πολιτικής και μιντιακής ζωής της χώρας, αλλά όπως αναφέρει άπειρες φορές ο επικεφαλής του Ποταμιού το κέντρο της σύνθεσης ιδεών, προτάσεων, λύσεων και προσώπων που στόχο έχουν να αλλάξουν ριζικά την πολιτική και την κοινωνία. Αξιοκρατία, πάταξη του κρατισμού και του παραγοντισμού, πολιτικές δηλαδή που ταλαιπωρούν τη χώρα από τη περίοδο της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα (Δείτε εδώ περισσότερα: http://topotami.gr/to-potami-ine-to-dinato-kinima-tou-kentrou/)

Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα συνεχίζει να συνεργάζεται με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όσοι βιάζονται να μας τελειώσουν, θα απογοητευθούν, γιατί όποτε και αν γίνουν εκλογές Το Ποτάμι θα μπει στη Βουλή και θα γίνει ο πόλος έλξης όλων αυτών που θέλουν ένα δυνατό Κίνημα λογικής και προόδου.
Την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε, και όσοι ανησυχούν ότι δεν θα εκλεγούν ο δρόμος είναι ανοιχτός, σκυλιά δεν υπάρχουν, για την ακρίβειά δεν υπήρχαν ποτέ. Οι πόρτες του Κινήματος είναι παράλληλα ανοιχτές σε όλους αυτούς που θέλουν να προσφέρουν, και να βγουν μπροστά.

Κ.Διαμαντοπούλου, κ. Ραγκούση και κ. Φλωρίδη θα ήταν ενδιαφέρον πολιτικά από τη στιγμή που βγαίνετε ξανά στο προσκήνιο να ξεκαθαρίσετε τι θέση θέλετε να έχετε στο νέο φορέα. Να ανακοινώσετε από τώρα πιθανές υποψηφιότητες. Θα έδινε ίσως και άλλη τροπή και ίσως και δυναμική στο νέο σας εγχείρημα. Τα αν τα ίσως και τα αλλά, δεν οδήγησαν ποτέ, κανέναν πουθενά.

Ως νέος άνθρωπος βλέπω τα πάντα θετικά μέχρι αποδείξεως του εναντίον και ακόμα κι αν κάνω κριτική, είμαι από τους ανθρώπους που δίνω ευκαιρίες. Ανήκω στη χαμένη γενιά της κρίσης και ξέρω τις δυνατότητές της, τα προβλήματα και τις αγωνίες που βιώνει η μεσαία τάξη.

Ενεπλάκη στη ενεργό πολιτική διότι συνειδητοποίησα την ατομική μου ευθύνη απέναντι στη χώρα μου και στην γενιά μου. Δεν έχω περγαμηνές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ότι ξέρω το έμαθα στην μικρή πόλη την οποία μεγάλωσα. Στο Ποτάμι συμμετέχω από την πρώτη στιγμή διότι έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους άφθαρτους λίγους δυστυχώς να καταθέσουν ατόφια τα πιστεύω τους.

Αυτό που με κρατά ειλικρινά αισιόδοξο είναι το «φως» των ανθρώπων της γενιάς μου. Όλων αυτών που αγωνίζονται ο καθένας από το μετερίζι του για να αλλάξει προς το καλύτερο αυτός εδώ ο τόπος. Δεν έχει σημασία τι επιλέγει ο κάθε ένας από εμάς. Σημασία έχει ότι όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από αυτόν του παρελθόντος και του αδιέξοδου παρόντος. Θα τα καταφέρουμε λοιπόν. Και θα θέλαμε σε αυτή την προσπάθεια  να σας έχουμε δίπλα μας (αλλά όχι ξανά μπροστά μας).

* Ο Πιλάτος Παναγιώτης είναι μέλος της επιτροπής νεολαίας – μέλος της ΜΕΣΥΑ & Υπεύθυνος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης των Νέων του Ποταμιού