Παναγιώτα Δριτσέλη: Νέα μέτρα κοινωνικής λεηλασίας…

 

dritseli_new

 

 

 

Σε ένα κοινωνικά και οικονομικά οριακό σημείο για την χώρα μας, η νεοεκλεγείσα τρικκοματική μνημονιακή κυβέρνηση σπεύδει να αναζητήσει «νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», (όπως συνηθίζεται να αποκαλείται πολιτικώς «ορθά» η λεηλασία του ελληνικού λαού), ώστε να κατευνάσει την «μαινόμενη» τρόικα, και να εκταμιεύσει μία ακόμα δόση πανάκριβου δανείου που θα πληρώνεται για πολλά ακόμη χρόνια.

Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 11,5 δις ευρώ καθαρά, που σημαίνει περίπου 15 με 16 δις από την περικοπή δαπανών και την αύξηση της φορολογίας. Η παλέτα των μέτρων αυτών δεν έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως ακόμα, αλλά είμαστε σήμερα σε θέση να ψυχανεμιστούμε περί τίνος περίπου πρόκειται. Η τρόικα ζητά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συρρίκνωση του δημοσίου τομέα μέσω της εφεδρείας και των απολύσεων, την κατάλυση της όποιας προνοιακής πολιτικής έχει απομείνει, την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την επιβολή νέας φορολαίλαπας σε όλα τα επίπεδα και ούτω καθεξής

Οι δανειστές επιβάλλουν σε ιδιαίτερα έντονους τόνους στην μνημονική κυβέρνηση να επιδείξει άμεσα ιδιαίτερο ζήλο στην κατακρεούργηση των τελευταίων αναχωμάτων κοινωνικής προστασίας και προστασίας της εργασίας που έχουν απομείνει. Ο στόχος, της εξεύρεσης των χρημάτων αυτών, είναι εντούτοις ιδιαίτερα αμφίβολος καθώς, η περικοπή μισθών και συντάξεων επιφέρει λιγότερα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και περιορίζει ακόμη περισσότερο την καταναλωτική δαπάνη, με αποτέλεσμα την είσπραξη λιγότερου ΦΠΑ και την απώλεια θέσεων εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης γίνεται έτσι εντονότερος, οι δημοσιονομικοί στόχοι εκτροχιάζονται και σε λίγο καιρό θα απαιτηθούν νέα μέτρα για να καλύψουν την αποτυχία των προηγούμενων.

Παρόλο που η συνταγή αυτή έχει αποτύχει όπου και αν εφαρμόστηκε, στην χώρα μας οι κυβερνώντες συνεχίζουν να την στηρίζουν, εκτελώντας τις επιταγές των δανειστών κατά γράμμα. Πρόκειται κατά την γνώμη μας για την συνέργεια σε ένα κοινωνικό έγκλημα που έχει σχεδιαστεί από κύκλους οικονομικών συμφερόντων και βρίσκει συνεργούς τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Τα νέα μέτρα εντούτοις θα οδηγήσουν, μαζί με τα επόμενα που σίγουρα θα ακολουθήσουν, στην απομύζηση των εθνικών πόρων, στην διάλυση του κοινωνικού ιστού και στην εκμηδένιση της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους σκεπτόμενους πολίτες στο πλαίσιο αυτό, ότι εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, η συγκεκαλυμμένη επιβολή μιας οικονομικής δικτατορίας, η οποία έχει ως στόχο να υφαρπάξει τον πλούτο της χώρας, αφήνοντας πίσω της καμένη γη.

Η δική μας θέση είναι η ακύρωση αυτής της προσπάθειας και σε θεσμικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και στην κοινωνία αποτελεί ανάχωμα στα σχέδια των δανειστών και των κυβερνήσεων. Ο «μιντιακός πόλεμος» που εξελίσσεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι θέσεις και η δράση μας ενοχλούν τους εγχώριους και ξένους κύκλους που βολιδοσκοπούν τον εθνικό πλούτο της χώρας. Με την κοινωνία για ακόμη μια φορά μπροστά θα τους σταματήσουμε.

 

 

.