Παναγιώτα Δριτσέλη για ζητήματα αθλητισμού

 

 

dritseli_foto

 

 

 

H oμιλία της Παναγιώτας Δριτσέλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για ζητήματα αθλητισμού.

 

Στα πλαίσια της πρώτης ανάγνωσης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που ολοκληρώνει την νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης στην δημόσια εκπαίδευση και που επιφέρει αλλαγές στο θέμα των επιβραβεύσεων των διακριθέντων αθλητών, η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη τόνισε τα εξής : «Το σχέδιο νόμου, το οποίο ήρθε σήμερα προς συζήτηση στην Επιτροπή, αφενός συνεχίζει μια συγκεκριμένη πολιτική και αφετέρου οδηγεί στην συρρίκνωση δημόσιων λειτουργιών και στην ιδιωτικοποίηση πολλών δράσεων. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οράματος και από την ουσιαστική αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον και τη λαϊκή επιμόρφωση. Ένα από τα πολλά θέματα που επιχειρείτε να ρυθμίσετε σε αυτό το σχέδιο νόμου είναι και το ζήτημα της επιβράβευσης των διακριθέντων αθλητών. Ωστόσο, η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αθλητισμός είναι γνωστή. Έτσι, περιμέναμε μια συνολική παρέμβαση, προκειμένου να στηριχθεί το αθλητικό σωματείο βάσης, που είναι και το κύτταρο του αθλητισμού, όμως το μόνο που έγινε στην ουσία ήταν να επανατροποποιήσετε έναν νόμο που έχει γίνει κόσκινο, τον ν.2725/99.

Διαβάζοντας κανείς τα πρακτικά από τη Βουλή, όταν συζητιόταν ο ν.3708/2008 και από την αντιπολίτευση, τότε, αλλά και από την κυβέρνηση, αλλά και από τον κ. Ιωαννίδη προσωπικά, διαπιστώναμε όλοι, ότι οι λόγοι που οδήγησαν από τις παχυλές αμοιβές και την άνευ όρων μοιρασιά των παροχών σε αθλητές, στην πλήρη σχεδόν εξαφάνιση τους, αφορούσαν σημαντικές παθογένειες. Υπήρξαν γονείς οι οποίοι προέτρεπαν τα παιδιά τους να πάρουν ουσίες, προκειμένου να κερδίσουν μια νίκη, υπήρξε αθέμιτος ανταγωνισμός, παρασιτικά φαινόμενα, υπήρξαν επεισόδια στις κερκίδες και βιαιοπραγίες σε παράγοντες, προπονητές, διαιτητές κ.λπ. και κυρίως ότι εξαπλώθηκαν ακόμη και στα σχολικά πρωταθλήματα, αλλά και στα ΑμεΑ, τα φαινόμενα ντόπινγκ.

Μετά απ’ όλα αυτά, εύλογα διερωτάται κανείς, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι με την νέα απλοχεριά που σας διακρίνει, όλα αυτά δεν θα επαναληφθούν. Τι θα εμποδίσει πάλι έναν μαθητή της Β΄ λυκείου να πάρει ουσίες προκειμένου να κερδίσει την άνευ εξετάσεων εισαγωγή στο ΤΕΦΑΑ; Τι είναι αυτό που θα εμποδίσει το κολυμβητή που περίμενε τον συναθλητή του να τον φτάσει για να πάρει εκείνος το 10%; Για όλα αυτά, δυστυχώς, φέρατε ένα άρθρο που δεν περιέχει τίποτα, προκειμένου να αποφευχθούν οι παθογένειες που εσείς οι ίδιοι διαπιστώνετε. Απλά καταργείτε κάθε οικονομική παροχή στους αθλητές. Απουσιάζει κραυγαλέα κάθε είδους μέριμνα για τη μελλοντική εξέλιξη των αθλητών, ιδιαίτερα των ερασιτεχνικών αθλημάτων, μόλις εκείνοι ολοκληρώσουν την αθλητική τους καριέρα.

Επίσης, με αυτό τον νόμο από το σύστημα των πελατειακών διορισμών περνάμε σε ένα σύστημα παντελούς έλλειψης πρόνοιας για τους αθλητές, οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να τελειώσουν την αθλητική τους σταδιοδρομία. Από την άλλη, να σημειωθεί ότι η μέριμνα της πολιτείας για τον αθλητισμό περιορίζεται σε ένα θέμα, αυτό της βράβευσης, το οποίο όμως κανονικά έπεται μιας σειράς άλλων ζητημάτων που θα έπρεπε πρωτίστως να απασχολήσουν την Κυβέρνηση.

Η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, η φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, η στήριξη των αθλητικών σωματείων βάσης και η πρόσβαση στην άθληση για την πλειοψηφία των αθλητών, ήταν κάποια από τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να μεριμνήσετε. Κανένα κίνητρο από μόνο του δεν μπορεί να δώσει ώθηση στον αθλητισμό, εάν δεν είναι ενταγμένο σε ένα σχέδιο που θα προωθεί τη συνολική στήριξη και ανάπτυξη της μαζικής βάσης του. Κύριε υπουργέ, για εμάς ο αθλητισμός είναι ένα κοινό αγαθό. Δεν είμαστε αντίθετοι με τα προνόμια και την επιβράβευση, όμως το υφιστάμενο πλαίσιο είναι ενταγμένο σε μια λογική, που δεν συμβαδίζει με τις αξίες που προάγει ο αθλητισμός.»

 

 

 

.