Παναγιώτα Δριτσέλη : Δυναμική μείωσης της ανεργίας στη Θεσσαλία

Δυναμική μείωσης της ανεργίας στη Θεσσαλία, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της απασχόλησης και της ανεργίας κατά τον μήνα Ιούνιο, καταδεικνύει για πρώτη φορά μία δυναμική τάση αύξησης της εργασίας και σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στη Θεσσαλία. Όπως προκύπτει από τα εποχικά διορθωμένα ποσοστά ανεργίας, στη χώρα η ανεργία αποκλιμακώθηκε, για πρώτη φορά από το 2011, στο ποσοστό του 21,2%.

Στο αποκορύφωμά της, η ανεργία είχε εκτιναχθεί στα τέλη του 2013, στο ποσοστό του 27,9%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι στην συγκεκριμένη περίοδο ανήλθαν στο αρνητικό ρεκόρ του 1.357.000. Σήμερα, για τον μήνα Ιούνιο του 2017 οι αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.017.125.

Με άλλα λόγια οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 350.000, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο φυσικά δεν αναιρεί το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Ενθαρρυντικό στοιχείο όμως, των επικαιροποιημένων μετρήσεων της στατιστικής υπηρεσίας, είναι και το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες, το οποίο έπεσε στο 17,9%, ενώ και στις γυναίκες παρόλο που το ποσοστό παραμένει υψηλότερο, παρουσιάζεται εντυπωσιακή αποκλιμάκωση.

Το στοιχείο, εντούτοις, που πραγματικά εντυπωσιάζει σε σχέση με την περιφερειακή διάρθρωση της ανεργίας, είναι η δυναμική της εργασίας που παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλία – Στερεάς Ελλάδας. Η ανεργία, όπως μετρήθηκε στο επίπεδο της γεωγραφικής περιοχής που καλύπτεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, είναι ακόμα χαμηλότερη από το εθνικό επίπεδο και πέφτει, μετά από πάρα πολλά χρόνια σε ποσοστό 20,6%.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, μόλις ενσωματωθούν στα στατιστικά και οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, οι άνεργοι στην Ελλάδα θα μειωθούν σε λιγότερους από 1 εκατομμύριο, για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ η Θεσσαλία θα σπάσει επιτέλους το φράγμα του 20%, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί και σε εθνικό επίπεδο. Στόχος παραμένει στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του 2017, να υπάρχουν 500.000 λιγότεροι άνεργοι στην Ελλάδα από αυτούς που υπήρχαν το 2015, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.