Πάμε για σύγκρουση στο Eurogroup

eurogroup-simaia

Σε λεπτούς χειρισμούς είναι αναγκασμένη να καταφύγει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας-συνεννόησης με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, χωρίς να φανεί ότι υποχωρεί άρον-άρον μπροστά στη γερμανική αδιαλλαξία.

Κρίσιμο τεστ θα αποτελέσει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο σχέδιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει, αναλαμβάνοντας παράλληλα δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται να υπάρξει μετωπική σύγκρουση-έκρηξη, η οποία θα επιχειρηθεί να διευθετηθεί την επόμενη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι σκληροπυρηνικοί της Ευρωζώνης έχουν στήσει παγίδα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας “ολοκληρωμένο” και “κοστολογημένο” πρόγραμμα. Αυτό δεν μπορεί βέβαια να εκπονηθεί μέσα σε λίγες μέρες. Ο,τι σχέδιο και να παρουσιάσει ο Γ. Βαρουφάκης, θα φαίνεται πρόχειρο, γραμμένο “στο πόδι”

Ετσι θα μπορούν να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας της να τηρήσει πρώτα τα συμπεφωνημένα και να ζητήσει νέα παράταση του προγράμματος.

Η λογική που εκπορεύεται από το Βερολίνο είναι “πρώτα πάμε σε σύγκρουση, μετά δεχόμαστε συμβιβασμό” – με όρους που δεν θα δεχόταν τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείχνει ότι η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, αλλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται «κόντρα σε όλη την Ευρώπη». Γι αυτό Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν ζητήσει από Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, μαζί με τις δηλώσεις «συμπάθειας»-υποστήριξης προς την Ελλάδα να «υπενθυμίζουν» και την ανάγκη τήρησης των ανειλημμένων δεσμεύσεων.

Το κακό για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι πιέζεται από ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες. Μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί, κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Χρόνος υπάρχει μέχρι το έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου.

Εκεί καλείται να παρουσιάσει πλήρες και αναλυτικά κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο δεν θα αφίσταται από τις προγραμματικές δηλώσεις της. Ο,τι πουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, αυτομάτως θα «κοστολογηθεί» από τους δανειστές, για να μετρηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του και να διαπιστωθεί αν αντιβαίνει σε υπάρχουσες δεσμεύσεις.

Αναλυτές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπό το φόβο της οικονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση τελικά θα αναγκαστεί τελικά να «βάλει (αρκετό) νερό στο κρασί» της. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απαντούν σε σχετικά ερωτήματα, παραπέμποντας στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Δώσαμε ελπίδα και ταυτότητα στην πατρίδα». Πρόκειται προφανώς για δηλώσεις που δεν υποδηλώνουν διάθεση για υποχωρήσεις.

sofokleousin.gr