Πακέτο κυρώσεων για την Τουρκία ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα για την αναγκαιότητα ενός ευρωομολόγου που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ζοσέπ Μπορέλ. Του επισήμανε πως «η Ε.Ε. δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη), αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα, στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο τετ α τετ που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, και με αφορμή τα δύο τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς, δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες. «Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον διάλογο που είχε με τον κ. Μπορέλ ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της συνόδου, τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να καταθέσει σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής και να αναπτύξει μια ουσιαστική πολιτική στρατηγικής αυτονομίας. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι μια θετική πρωτοβουλία, αλλά το κρίσιμο είναι η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχολιάζοντας ο Γιάννης Οικονόμου όσα ανέφερε για τα εθνικά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας από την Πράγα, σημείωσε: «Πέρα από λόγια και δηλώσεις στο εξωτερικό, το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές, και τις αμυντικές συμφωνίες, που κατοχυρώνουν τη γεωστρατηγική μας ασφάλεια. Και, φυσικά, να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως το προσφυγικό».

kathimerini.gr