Παιδιά: Η ενασχόληση με την τέχνη ενισχύει την επίλυση προβλημάτων

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασχοληθούν με τις τέχντες για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα – αυτό μπορεί να ρυθμίσει το νευρικό τους σύστημα.

Υπάρχουν πολλές καθημερινές εργασίες που τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ή να μη νοιάζονται ότι είναι ωφέλιμες – τρώγοντας λαχανικά, κάνοντας τα μαθήματά τους, βουρτσίζοντας τα δόντια τους.

Αλλά η διαμόρφωση αυτών των συνηθειών είναι απαραίτητη για να γίνουν καλά προσαρμοσμένοι ενήλικες. Ωστόσο, υπάρχει μια δραστηριότητα που συζητείται λιγότερο και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών: η ενασχόληση με την τέχνη και η δημιουργία τέχνης.

«Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις τέχνες είναι καλύτεροι λύτες προβλημάτων», λέει η Susan Magsamen, ιδρύτρια του Διεθνούς Εργαστηρίου Τεχνών + Νου, Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροαισθητικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Χτίζουν ισχυρότερες δεξιότητες του προμετωπιαίου φλοιού, όπως η εκτελεστική λειτουργία και η μνήμη. Είναι σε θέση να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους», προσθέτει. Και δεν χρειάζεται να το κάνουν για πολύ καιρό για να δουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

«Για αρχή, ενσωματώστε 20 λεπτά κάποιου είδους καλλιτεχνικής εμπειρίας καθημερινά, είτε ως δημιουργός είτε ως θεατής», τονίζει. «Πιστεύουμε ότι αυτό αρχίζει να ρυθμίζει το νευρικό σύστημα με τρόπο που αλλάζει το πώς αισθανόμαστε».

Είμαστε καλωδιωμένοι για να εκφράζουμε τους εαυτούς μας

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά συχνά σταματούν να δίνουν προτεραιότητα στην τέχνη όταν αυτή γίνεται μια δεξιότητα που δεν θεωρούν οδό σταδιοδρομίας.

Έρχεται ένας γονιός ή ένας δάσκαλος και λέει «όχι, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να ζωγραφίσεις ένα δέντρο» και αυτό καταστέλλει την επιθυμία των παιδιών να συνεχίσουν. Και είναι σημαντικό να το αποτρέψουμε αυτό από το να συμβαίνει, επειδή είμαστε καλωδιωμένοι για να εκφραζόμαστε και η τέχνη είναι ένα καταπληκτικό μέσο.

Με την κατανοητή επιθυμία να είναι τα παιδιά τους επιτυχημένα, πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να ασχολούνται μόνο με θέματα που θεωρούν ότι μπορούν να μπουν στο βιογραφικό τους.

Το να αφήνετε κάποιο διάστημα ανάμεσα στο σχολείο και τον αθλητισμό και τα εξωσχολικά προγράμματα δεν είναι σπατάλη χρόνου, όμως. Η παροχή αυτού του χρόνου και του χώρου επιτρέπει στα παιδιά να καταλάβουν τι τους αρέσει και τι όχι.

Τα παιδιά λατρεύουν την καινοτομία και τις εκπλήξεις και είναι εξαιρετικά περίεργα

Η ενασχόληση με την τέχνη δεν χρειάζεται να σημαίνει εγγραφή των παιδιών σας σε μαθήματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το να βγείτε έξω. Το να κοιτάτε τα σύννεφα και να βρίσκετε εικόνες είναι μια πραγματικά καταπληκτική δραστηριότητα που αρέσει στα παιδιά.

Τα παιδιά λατρεύουν την καινοτομία και την έκπληξη και είναι εξαιρετικά περίεργα. Πού υπάρχουν μέρη που μπορείτε να πάτε τα παιδιά όπου υπάρχει δέος, έκπληξη και θαυμασμός; Μόλις το πετύχετε αυτό και δείτε την ενέργειά τους να αυξάνεται, τότε μπορείτε να τα καθοδηγήσετε προς δραστηριότητες που θα συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτό.

Ακόμη και ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα που δίνουν προτεραιότητα στην αφήγηση ιστοριών μπορούν να αποτελέσουν μέρος της ενασχόλησης του παιδιού σας με την τέχνη. Αρκεί να συνοδεύεται από άλλες εμπειρίες. Το θέμα είναι ο χρόνος και η ισορροπία. Υπάρχει η αφήγηση και η μουσική, μετά η δημιουργία με τα χέρια και η αίσθηση.

imommy.gr