Είναι ίσως μία από τις λίγες απολαύσεις που αποζητούν ακόμα και όσοι δεν είναι γλυκατζήδες. Είναι όμως υγιεινό το παγωτό; Ένας διατροφολόγος απαντά με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα
Εάν ένα πράγμα έχει συνδεθεί άρρηκτα με το καλοκαίρι, εκτός από τη θάλασσα, αυτό είναι το παγωτό. Εάν θεωρήσουμε ότι για την παρασκευή του χρειάζεται γάλα ή και φρούτα, εάν πρόκειται για σορμπέ, είναι και υγιεινό;
Ο δρ. Duane Mellor, διατροφολόγος και Επικεφαλής για την Ιατρική και τη Διατροφή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, με άρθρο του στο The Conversation, επιχειρεί να απαντήσει παραθέτοντας ερευνητικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να αποδείξουν τη διατροφική αξία του παγωτού.
Αρχικά μια διδακτορική διατριβή του 2018, πρότεινε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερο παγωτό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Είναι όμως πιθανή αυτή η σύνδεση να οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες.
Η έρευνα παρακολούθησε στοιχεία διαβητικών ασθενών -συνολικά περίπου 16.000 άτομα- από δύο μεγάλες μελέτες παρατήρησης, που διεξήχθησαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1976 και το 1986 και συνεχίστηκαν για περίπου 20 χρόνια.
ygeiamou.gr