Παγκόσμιος τρόμος από fake video στο TikTok – “Εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης”

Fake βίντεο που δείχνουν τη Σαντορίνη να παραδίδεται στην οργή του ηφαιστείου σπέρνει τον πανικό στο διαδίκτυο. Τα βίντεο, φτιαγμένα με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, αναπαράχθηκαν στο TikTok και έχει αναπαραχθεί από πολλούς λογαριασμούς.

Στα βίντεο το ηφαίστειο της Σαντορίνης εκρήγνυται φέρνοντας καταστροφή, πανικό και χαός στις Κυκλάδες.

Όπως αναφέρει λογαριασμός ενημερωτικής ιστοσελίδας τα βίντεο τα «κυκλοφόρησαν οι Τούρκοι με στόχο τον τουρισμό της Σαντορίνης», μια υπόθεση που δεν έχει επιβεβειωθεί ή ακυρωθεί -σε ένα κατακερματισμένο και γεμάτο ψέμα ψηφιακό τοπίο άλλωστε, δεν θα μπορούσε.

 

Όπως αναφέρει λογαριασμός ενημερωτικής ιστοσελίδας  το βίντεο το «κυκλοφόρησαν οι Τούρκοι με στόχο τον τουρισμό της Σαντορίνης», μια υπόθεση που δεν έχει επιβεβειωθεί ή ακυρωθεί -σε ένα κατακερματισμένο και γεμάτο ψέμα ψηφιακό τοπίο άλλωστε, δεν θα μπορούσε.

Το αποκαλυπτικό βίντεο στη Σαντορίνη που έχει γίνει viral δεν είναι το μόνο.

Οι χρήστες εκμεταλλεύονται τον πανικό, την αγωνία και την έκτακτη επικαιρότητα στις Κυκλάδες αλιεύοντας likes και αναπαραγωγές για να γοητεύσουν τον αλγόριθμο με fake βίντεο κατασκευασμένα με λογισμικά ΑΙ.

Η δημοφιλία των αποκαλυπτικών βίντεο καταστροφής γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει προσελκύσει πολλούς δημιουργούς περιεχομένου στο να κατασκευάσουν fake αναρτήσεις αναδεικνύοντας την επιδημία των fake news και των deepfake προϊόντων τους στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Όπως καταγράφηκε σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την επιδημία των fake news και τη δημοφιλία τους από το ΜΙΤ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science «η αλήθεια δεν μπορεί να τα βάλει με τις φήμες και τις κατασκευασμένες ειδήσεις».

«Είναι ξεκάθαρο πως η ψευδής πληροφορία υπερισχύει της αληθούς» δήλωσε ο Soroush Vosoughi, επιστήμονας δεδομένων από το MIT, που μελετά τα fake news από το 2013 και ηγήθηκε της μελέτης στο The Atlantic.

«Κι αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στα bots. Φαίνεται πως έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση».

fimotro.gr