Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: «Σιωπηλοί δολοφόνοι» οι καύσωνες, αλλά… πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς

Ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΟΜΜ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης ασφυκτιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Λόγω της κλιματικής υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, η ακραία ζέστη καθίσταται συχνότερη και εντονότερη. Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε», είπε η εκπρόσωπος του OMM, Κλερ Νάλις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο επίμονος καύσωνας στη νότια Ευρώπη οδήγησε σε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεσόγειο γενικότερα, ενώ στην Πορτογαλία σχηματίστηκε ένα εντυπωσιακό «κυλιόμενο νέφος» στη θάλασσα.

Αν και, κατά παράδοση, ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του χρόνου στο βόρειο ημσφαίριο, η Νάλις εξήγησε ότι τέτοια «θερμά επεισόδια» τόσο νωρίς το καλοκαίρι αποτελούν σπάνιο γεγονός. Όπως είπε, η δυτική Ευρώπη ασφυκτιά λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα που εγκλωβίζει πάνω από την περιοχή αυτήν «αέριας μάζες που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική».

Οι «αστικές θερμικές νησίδες» δυσχεραίνουν την κατάσταση στις πόλεις, λόγω της απουσίας βλάστησης που θα απορροφούσε τη θερμότητα και των κατασκευών (δρόμοι, κτίρια) που την αντανακλούν.

Οι καύσωνες είναι «σιωπηλοί δολοφόνοι», είπε η Νάλις. Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των θυμάτων λόγω της ζέστης συχνά υποτιμάται. «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι θάνατοι από τη ζέστη είναι δυνατόν να αποφευχθούν: έχουμε τη γνώση, έχουμε τα εργαλεία για να σώσουμε ζωές», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης ξεροψήνεται από έναν «θερμικό θόλο», ο οποίος σχηματίζεται όταν αντικυκλώνας παραμένει πάνω από μια περιοχή για ημέρες ή εβδομάδες. Αυτή η πίεση παγιδεύει ζεστό αέρα – όπως ο θόλος ενός φούρνου πίτσας ή το καπάκι μιας κατσαρόλας – και υπερθερμαίνει τον αέρα και τη γη από κάτω. Καθώς το έδαφος ξεραίνεται, απορροφά θερμότητα – κάνοντας τις συνθήκες ακόμα πιο θερμές. Ο θόλος της υψηλής πίεσης αποκλείει επίσης τα σύννεφα και τον ψυχρότερο αέρα, με αποτέλεσμα καθαρό ουρανό και επίμονη ζέστη.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν οι θερμικοί θόλοι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι. Ο κλιματολόγος Μάικλ Μπερν από το Πανεπιστήμιο του St Andrews είπε στο Sky News ότι «ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι θερμικοί θόλοι θα γίνουν πιο συχνοί καθώς το κλίμα θερμαίνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνότερα καύσωνες», αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση.

«Αυτό όμως που είναι πεντακάθαρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή “πειράζει τα ζάρια” με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν εμφανίζεται ένας θερμικός θόλος, να φέρνει θερμότερες και πιο επικίνδυνες θερμοκρασίες», προσθέτει. Ενώ οι θερμικοί θόλοι δεν είναι κάτι καινούργιο, οι πιο έντονες επιπτώσεις τους είναι. Η Ευρώπη είναι ήδη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή και η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο, καθιστώντας κάθε καύσωνα και θερμικό θόλο πιο θερμό από πριν.

topontiki.gr