Παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO η πίτσα Ναπολιτάνα!

Στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας συμπεριέλαβε η UNESCO την «τέχνη» της παρασκευής της παραδοσιακής πίτσας της Νάπολης.

Η επιτροπή ad hoc της UNESCO αποδέχθηκε την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίασή της στο νοτιοκορεατικό νησί Τζετζού, την αίτηση υποψηφιότητας των Ναπολιτάνων σεφ, την οποία είχαν υπογράψει δύο εκατ. άνθρωποι.

Πέρα από τη δεξιοτεχνία των κινήσεων, είναι μια «γαστρονομική τεχνογνωσία» που συνδυάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα» και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, υπογράμμιζε ο ιταλικός φάκελος υποψηφιότητας.

Η ένταξη της ναπολιτάνικης πίτσας στον Στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Ιταλία.
«Νίκη!», έγραψε στο Twitter ο ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ένα νέο βήμα προς την προστασία της γαστρονομικής και οινοπαραγωγικής κληρονομιάς της Ιταλίας».

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Πεκοράρο Σκάνο, ο οποίος ήταν παρών στο Τζετζού,αποθέωσε -επίσης μέσω  Twitter- τους σεφ της Νάπολης: «Να ζήσει η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας!».

Η παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα έχει σχετικά λεπτή ζύμη. Το έδεσμα ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και έχει δύο βασικές εκδοχές: τη Μαρινάρα (ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο) και τη Μαργαρίτα (ντομάτα, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και βασιλικό).

Σύμφωνα με την παράδοση, η πίτσα Μαργαρίτα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1889 από έναν Ιταλό σεφ προς τιμήν της βασίλισσας Μαργαρίτας, η οποία επισκεπτόταν την πόλη.

Στον κατάλογο της UNESCO, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2003, εντάχθηκε επίσης την Πέμπτη η παραδοσιακή σαουδαραβική διακόσμηση των τοίχων από τις γυναίκες της περιοχής Ασίρ.

Ο κατάλογος της UNESCO αριθμούσε ήδη 365 καταγραφές, παραδόσεις, διάφορες μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως για παράδειγμα το ισπανικό φλαμένκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP