Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών στα Τρίκαλα

eritros stauros

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, καθιερώθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και γιορτάζεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Αυτό το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 150 Ερυθροί Σταυροί σε όλο τον κόσμο, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις με στόχο να τονιστεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών στην καθημερινότητα και στην έκτακτη ανάγκη. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι:

«Οι Πρώτες Βοήθειες και οι ηλικιωμένοι». Γιατί οι Πρώτες Βοήθειες είναι για όλους, χρειάζονται παντού και σώζουν ζωές. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και να αναγνωρίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη πηγή προσφοράς για την κοινωνία.

eritros stauros 2

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη συμβαίνουν περίπου 100 εκατομμύρια έκτακτα περιστατικά, όπως καρδιακά επεισόδια, τροχαία, οικιακά ή εργατικά ατυχήματα, και καταστροφές. Σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων η παροχή πρώτων βοηθειών στα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν είναι καθοριστική για την επιβίωση ή την καλή έκβαση της υγείας του θύματος, αφού τα συνεργεία διάσωσης ή η ιατρική βοήθεια φτάνουν πολύ αργότερα. Στην έκτακτη ανάγκη, το 90% των ανθρώπων σώζονται από τους οικείους τους. Καθημερινά, απλοί πολίτες – όχι απαραίτητα γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό – έχουν την ευθύνη να δράσουν γρήγορα, στα πέντε πρώτα λεπτά, μετά από κάποιο έκτακτο συμβάν. Πολλές φορές ο φόβος από την άγνοια των Πρώτων Βοηθειών στέκονται εμπόδιο στη σωτηρία μιας ζωής. Η εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για παράδειγμα μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει το ποσοστό διάσωσης ενός θύματος μετά από καρδιακή προσβολή. Δυστυχώς όμως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων δέχονται ΚΑΡΠΑ.

Η σημαντικότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών από απλούς ανθρώπους είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 189 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, εθελοντές του Τομέα Νοσηλευτικής του Tμήματος Τρικάλων ΕΕΣ, βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία και στον πεζόδρομο της Ασκληπιού πραγματοποίησαν για τους διερχόμενους, επιδείξεις Πρώτων Βοηθειών, έδωσαν οδηγίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, σχετικό με τις Πρώτες Βοήθειες.

Πληροφορίες για μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης:
Τηλ.: 24310 -27430

.