Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα στο 4ο ΓΕΛ Τρικάλων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα στο 4ο ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Η καθημερινότητα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» άλλαξε την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθώς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Γλώσσα με αφορμή την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε τα εξής μέρη:

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος ένα σύντομο αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό και αναφορές στον Γιώργο Σεφέρη και τον Ξενοφώντα Ζολώτα με σκοπό να καταδειχτεί η διαχρονικότητα και διεισδυτικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε «Διαγωνισμός ορθογραφίας» μεταξύ των μαθητών/τριών της  Β΄ Λυκείου σε τρεις γύρους. Παρά τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας η οργάνωση και η διεξαγωγή του διαγωνισμού από τους εκπαιδευτικούς: Σπύρο Γκουγκουστάμο, Κέλλη Μανίτσα, και Μαρία Ψιλούτσικου ήταν άψογη η δε συμμετοχή του Βάιου Βαΐου,  ως εκφωνητή, με την επιβλητική φωνή του καθήλωσε το ακροατήριο. Μετά από σκληρό συναγωνισμό, νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχτηκε η μαθήτρια Μαρίνα Ζήση η οποία αντιμετώπισε στον τελικό την Όλγα Μεσδανίτη και μοιράστηκαν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο που είχε οριστεί.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης έγινε προβολή της ταινίας «Συλλαβίζοντας το όνειρο» με θέμα την ανάδειξη μιας περιθωριοποιημένης μαθήτριας μέσα από τη συμμετοχή της σε ένα διαγωνισμό ορθογραφίας.

Η πρωτοβουλία αυτή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, αλλά και το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των μαθητών, ίσως αποτελέσουν την αφετηρία να επαναληφθεί ο διαγωνισμός και μάλιστα σε διαλυκειακό επίπεδο την επόμενη σχολική χρονιά. Ευελπιστούμε μέσω της θέσπισης αυτής της εκδήλωσης η νέα γενιά βιωματικά να κατανοήσει την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η διευθύντρια του σχολείου

Μαριάννα Αποστόλου